Direct naar artikelinhoud

Verhofstadt: 'Turkije in de EU? Laat ons stoppen met komedie'

Liberaal fractieleider in het Europees Parlement Guy Verhofstadt wijst in Knack EU-lidmaatschap van Turkije van de hand. In plaats daarvan pleit hij voor een tussenoplossing.

"We voeren met dat land nu toetredingsonderhandelingen waarvan iedereen weet dat ze niet zullen slagen. Laten we ophouden met die komedie en dat geassocieerd statuut als pragmatische tussenoplossing gebruiken", stelt Verhofstadt.

Hij verwijst naar het statuut dat het VK had als geassocieerd lid van de EGKS voor het in 1973 een volwaardig lid werd. Zo'n statuut moet kunnen voor Turkije en Noorwegen, vindt Verhofstadt, maar niet voor 'onwillige' EU-leden als Polen en Hongarije. "We moeten hen in de Unie proberen te houden. Dat is ook wat de meerderheid van hun bevolking wil."

Verhofstadt waarschuwt ook voor de vluchtelingendeal met Turkije. "Iedereen ziet toch dat dat symptoombestrijding is? Het aantal vluchtelingen neemt af omdat Erdogan ze voorlopig tegenhoudt - met geweld trouwens - aan de Turks-Syrische grens. Maar daarmee is de oorzaak niet weg: de oorlog waarvoor mensen op de vlucht slaan.

"De rekening van de deal met Turkije moet trouwens nog volgen: Erdogan wil visumliberalisering voor de Turken, voortgang maken met de toetredingsonderhandelingen tot de EU en geld in ruil voor zijn werk. Als binnenkort blijkt dat Europa toch niet alles zomaar kan inlossen, gaat de vluchtelingenkraan gewoon opnieuw open."