Direct naar artikelinhoud

Regering bikkelt opnieuw over langdurig zieken

In de zoektocht naar centen voor de begroting laait de discussie over de responsabilisering van langdurig zieken weer op. N-VA zou werkgevers voor elke werknemer die meer dan een maand arbeidsongeschikt is een bijdrage willen laten betalen. Totale waanzin, vinden andere partijen.

Volgens de topambtenaren van het monitoringcomité moet de federale regering zo'n 313 miljoen euro bijeen zoeken om de begroting van dit jaar op koers te houden. Maar de technici van de regeringspartijen zijn nu nog maatregel per maatregel aan het uitvlooien of die inschattingen wel kloppen. Volgens sommige regeringsbronnen zal de uiteindelijke inspanning nog groter zijn, omdat de besparingen in de sociale zekerheid tegenvallen. Die zouden voor een domper van zo'n 200 miljoen euro zorgen. In dat scenario moeten Michel en co. dus geen 313 maar eerder 511 miljoen euro bijeen puzzelen.

Zo zou er aan het interprofessioneel akkoord dat de vakbonden en de werkgeversorganisaties begin dit jaar sloten een prijskaartje van ruim 22 miljoen euro hangen. Dat omdat het de leeftijdsgrens voor brugpensioen en voor landingsbanen weer omlaag heeft gehaald. Daarnaast laten onder meer de goedkope startersbanen voor jongeren, die 1.000 jobs moet opleveren, nog op zich wachten. Maar vooral de responsabilisering van werknemers, werkgevers en artsen om meer arbeidsongeschikten weer aan de slag te krijgen, moest geld in het laatje brengen: zo'n 150 miljoen euro. Alleen is de regering er nog altijd niet uit hoe die responsabilisering er nu juist moet uitzien.

"De N-VA houdt daar elk compromis over tegen", klinkt het in regeringskringen. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) mikt op een systeem waarbij arbeidsongeschikte werknemers een deel van hun uitkering verliezen als ze geen inspanning doen om weer aan het werk te gaan. Hoe weerspanniger, hoe meer de uitkering slinkt. Voor de werkgevers zou de bijdrage dan weer stijgen naarmate ze minder inspanning doen om een arbeidsongeschikte werknemer te reïntegreren. Maar de N-VA zou liever alle werkgevers voor elke werknemer die meer dan een maand arbeidsongeschikt is een bijdrage willen vragen. "Dat gaat wel om 400.000 dossiers per jaar. Dat gaan de werkgevers nooit aanvaarden", luidt het.

De komende dagen zal er toch een compromis uit de bus moeten komen, meent men bij CD&V. Anders kan de regering niet inschatten wat die responsabilisering kan opbrengen en welke inkomsten daarvan dit jaar nog te verwachten zijn. De christendemocraten gaan ervan uit dat die maatregel toch nog wat in het laatje brengt voor 2017.

Extra geld gevraagd

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) vraagt ondertussen 150 à 180 miljoen euro extra voor de opvang van asielzoekers. Op dit moment zijn er nog steeds 25.000 plaatsen voor asielzoekers open, die voor zo'n 90 procent bezet zijn. Fedasil krijgt echter maar geld voor 16.000 plekken en 2.000 reserve.

De vraag om extra centen zorgt voor wrevel binnen de regering. "Francken had zijn afbouwplan maar moeten versnellen", klinkt het in De Tijd. Dat N-VA aan de ene kant steeds aandringt op besparingen, maar tegelijk bij elke begrotingsronde extra geld vraagt voor veiligheid en asiel, valt slecht bij de coalitiepartners. Bij N-VA valt echter te horen dat de uitgaven voor asiel mogelijk buiten de begroting mogen worden gehouden.

Het mag duidelijk zijn dat de begrotingscontrole geen walk in the parkwordt. Toen het monitoringcomité vorige week meldde dat er 'amper' 313 miljoen euro gevonden moet worden om de begroting op koers te houden, leek de regering die klus wel even te zullen klaren. Maar het bedrag zou dus wel eens de hoogte in kunnen gaan. Los van tegenvallende besparingsinkomsten valt immers te verwachten dat er de komende dagen nog andere ministers zullen aankloppen voor meer centen.

"Dat is klassiek bij elke begroting. Of het nu om een kleine of een grote inspanning gaat. Er zijn altijd vragen om extra geld", aldus een vicepremier.

De regering schakelt alvast een versnelling hoger. Gisteravond zat het kernkabinet al samen, en ook vandaag, zaterdag en zondag staan vergaderingen gepland. Toch zit er geen tijdsdruk achter de begrotingscontrole. Anders dan bij de opmaak in het najaar voelt de regering ditmaal niet de hete adem van Europa in de nek. "Voor ons zou het allemaal gerust nog wat sneller mogen gaan", klinkt het bij een vicepremier. "Iedereen hoopt wel dat het voor de paasvakantie wordt afgerond, maar er is geen deadline", bevestigt een bron.