Direct naar artikelinhoud

Burger steeds vaker in beroep tegen GAS-boetes

Zo'n tweeduizend jongeren lieten zaterdag in Brussel van zich horen om te protesteren tegen de GAS-boetes. Het protest tegen die boetes neemt stilaan toe, en dat is broodnodig, vindt oud-vrederechter Jan Nolf.

"Tweeduizend jongeren is al het dubbele aantal betogers in vergelijking met de anti-GAS-betoging van eind juni. Een goede zaak", zegt Jan Nolf, vrederechter op rust, maar nog steeds fervent justitiewatcher. Volgens Nolf is het logisch dat vooral jongeren zich aangesproken voelen.

"Spontane samenkomsten, averechts op een bank gaan zitten, onnozel doen of met een biertje in de hand over straat lopen: dat is toch typisch, spontaan jongerengedrag? Blijkbaar wordt dat niet meer geduld in het neurotische, smetvrezende, bange Vlaanderen van vandaag. Want vergis u niet: GAS-boetes worden vooral in Vlaanderen uitgeschreven, in Wallonië gebeurt dat amper."

Sanctieambtenaar

Maar Nolf ziet niet alleen het aantal jongeren toenemen dat beroep aantekent tegen een GAS-boete. "Aanvankelijk nam slechts een op de duizend mensen de moeite om die ingewikkelde procedure te doorlopen. Dat is sinds vorig jaar aan het veranderen. Dat zie ik aan mijn mailbox, en dat hoor ik van advocaten rondom mij."

GAS-boetes brengen volgens Nolf een parallelle justitie op de been, onttrokken aan elke rechterlijke onafhankelijkheid, die alle macht geeft aan de gemeente. "Een GAS-vaststeller kan bijna iedereen zijn die ambtenaar is bij de gemeente, van de groendienst of de vuilnisophaling bijvoorbeeld. De GAS-sanctieambtenaar, ook iemand van de gemeente, moet dan beoordelen of de klacht gegrond is en hoeveel de boete bedraagt. Maar een burger die bezwaar wil aantekenen, moet dat ook doen bij die GAS-sanctieambtenaar. In veel gevallen is die ambtenaar de gemeentesecretaris. Dat kun je toch moeilijk een onafhankelijk iemand noemen?"

Beroep aantekenen tegen de GAS-sanctieambtenaar bij de politierechter is wel mogelijk, zegt Nolf, maar dan moet men zelf de stap zetten naar justitie. "Dat is niet toevallig de omgekeerde situatie van een gewone politieboete. De formulieren om beroep aan te tekenen vind je overigens ook niet op de websites van mijn gemeente. Daarom heb ik ze op mijn eigen website gezet."

Gruwelijk idee

En we hebben het ergste nog niet gezien, waarschuwt Nolf. "In mijn straat bijvoorbeeld mag je aan de rechterkant parkeren, aan de linkerkant niet. Aangezien men het openbaar parkeren heeft toegewezen aan privéfirma's als Vinci, mag zo'n parkeerwachter een boete geven voor iemand die aan de rechterkant van de straat geparkeerd staat. De linkerkant is tot nu toe nog de bevoegdheid van de politie, maar men wil dat aanpassen. Wat gaat de volgende stap dan zijn? Dat iemand van een privéfirma een snelheidsovertreder gaat beboeten?"

Bovendien denkt men ondertussen ook aan een GAS-strafregister, zegt Nolf. "Dat is een intergemeentelijk register van GAS-boetes om zwaardere boetes te kunnen uitspreken bij herhaling. Voor je het weet, wordt dat een strafregister per gerechtelijk arrondissement, en zit je met een parallelle strafwetgeving die niet bemand wordt door magistraten, maar door ambtenaren. Een gruwelijk idee."