Direct naar artikelinhoud

Teken doen ziekte van Lyme oplaaien

De ziekte van Lyme, overgedragen door teken, kwam vorig jaar drie keer meer voor dan in 2002. Een verontrustende ontwikkeling, want de ziekte is gevaarlijk.

Het aantal gevallen van de ziekte in België verdrievoudigde sinds 2002. Toen waren er 84.759 gevallen bekend. Ondertussen zijn dat er 249.026. Die cijfers zouden best een onderschatting kunnen zijn, omdat niet iedereen even voorzichtig omgaat met tekenbeten en omdat de diagnose zeker in een laat stadium moeilijk te stellen is.

"Enkele dagen tot drie maanden nadat je gebeten bent door een besmette teek krijg je een typische rode ring op je huid: de erythema migrans. Die verdwijnt vanzelf, maar de ziekte niet. Dat lukt alleen met een antibioticatherapie. Maar als je in die eerste fase niet behandeld wordt, kan de bacterie zich verder in je lichaam verspreiden", vertelt professor Dirk Vogelaers, internist aan het UZ Gent.

Enkele weken of maanden na de beet krijg je last van andere symptomen: pijn in de armen of benen, gelaatsspierverlamming, dubbel zien en hartritmestoornissen.

"In de laatste fase richt de ziekte pas echt schade aan: ontsteking van gewrichten, huidverdunning, ontsteking van de zenuwen en hersenletsels die tot pseudodementie kunnen leiden", vervolgt professor Vogelaers.

"In dat stadium is de bacterie nog maar moeilijk te overwinnen", waarschuwt dokter Marc Moens, voorzitter van de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten. "Op dat moment maakt de bacterie cysten aan, die ondoordringbaar zijn voor antibiotica. Je kan dan wel alle levende bacteriën doden, maar wanneer de cysten uitkomen word je weer ziek. Daarom is het zo belangrijk om een tekenbeet goed in de gaten te houden. Later wordt het een pak moeilijker om de link met lyme te leggen."

"Vroeger kwam de ziekte enkel voor in het zuiden van de Ardennen", verklaart Moens. "Door de stijging van de temperatuur en de veranderende fauna vond de ziekte haar weg naar Vlaanderen en zelfs Nederland."

Ook de tekenradar in Nederland kreeg meer meldingen van tekenbeten dan verwacht. Op drie maanden tijd werden 2.000 tekenbeten gemeld en meer dan 600 boosdoeners werden opgestuurd voor analyse. Ook opmerkelijk was waar de meeste tekenbeten werden opgelopen. In de helft van de gevallen gebeurde dat in de bossen en in vier op tien gevallen viel de teek aan in de tuin.