Direct naar artikelinhoud

Apple mikt (alweer) op uw tv

Zelfs Apple ervaart moeilijkheden om televisie naar zijn hand te zetten. Het bedrijf probeert al jaren met matig succes de woonkamer binnen te dringen, maar vanaf vanavond moet daar echt verandering in komen.

"Ik heb het eindelijk gekraakt." Kort voor hij stierf, vertrouwde Apple-oprichter Steve Jobs zijn biograaf Walter Isaacson toe dat hij een nieuwe manier van televisiekijken had uitgewerkt. Hij had volledig in gedachten hoe die ervaring er zou moeten uitzien. "Het zal de eenvoudigste gebruiksinterface hebben die je kunt bedenken." Ondertussen zijn we meer dan vijf jaar verder en blijft het akelig stil rond de manier waarop Apple de televisie wil heruitvinden.

De technologiegigant is in elk geval afgestapt van het idee om zelf een televisietoestel te ontwikkelen. Als Apple daar de concurrentie wil uitdagen, moet dat met heel onderscheidende functies. Dat is, ondanks de ontwikkeling van talloze prototypes, niet gelukt. Tv-toestellen op zich zijn niet eens zo slecht. "De tv-ervaring is wel klote", liet Apples internetbaas Eddy Cue zich vorig jaar nog ontvallen. De manier waarop we vandaag televisiekijken en programma's ontdekken kan veel beter, en daar heeft Apple ook aan gewerkt.

Eigenlijk wilde het bedrijf vanavond een nieuwe streamingdienst voor televisie voorstellen. Voor 40 dollar per maand zou het belangrijke Amerikaanse zenders, waaronder sportzender ESPN en lokale tv-stations, bundelen in een handige omgeving waar je live en op aanvraag naar programma's kunt kijken. Het zou revolutionair zijn: Amerikanen zouden de kabel definitief kunnen doorknippen.

Het is niet zo gelopen. De moeizame onderhandelingen met de tv-zenders sprongen af omdat de abonnementsprijs te laag zou zijn. Vanavond komt het bedrijf wel met een volledig herwerkte versie van zijn Apple TV. Dat is geen tv-toestel, maar een klein apparaat dat je net als een digicorder of PlayStation aan de televisie hangt. Het is de bedoeling dat het doosje de kijkervaring van gebruikers gaat veranderen. Daarna kan Apple zijn eigen kaarten uitspelen.

Sleutelrol voor games

Niet televisie, maar apps moeten ervoor zorgen dat mensen straks verslaafd geraken aan Apples nieuwe toestel. Ontwikkelaars mogen straks bouwen wat ze willen en al die apps komen net als op de iPhone in een winkel terecht. De mogelijkheden zijn legio: van een videozone voor Canvas tot een eigen kookkanaal voor Jamie Oliver. Zelfs Jani Kazaltzis kan straks zijn online videoplatform Janitv naar het tv-scherm halen.

Voor games lijkt een sleutelrol weggelegd. De nieuwe Apple TV krijgt een speciale afstandsbediening met enkele fysieke knoppen, aanraakbediening en sensoren, die net zoals de spelcontrollers van Nintendo Wii zouden kunnen werken. Apple wil de concurrentie met Sony's PlayStation en Microsofts Xbox aangaan en een deel van de lucratieve spelconsolemarkt opeisen.

De belangrijkste manier om de Apple TV te bedienen wordt naar verluidt via de virtuele spraakassistent Siri. Met spraakcommando's kunnen gebruikers snel zoekopdrachten uitvoeren. Als VTM straks een app uitbrengt voor Apple TV, dan kun je snel naar de laatste aflevering van De Bunker zoeken. Bovendien worden al die apps geïntegreerd in universele zoekresultaten. Als je met Siri zoekt naar K3 krijg je niet alleen de langspeelfilms van het zangtrio te zien uit Apples filmwinkel, maar ook meteen de laatste aflevering van K3 zoekt K3 uit de VTM-app en de Hallo K3!-serie uit de Studio 100-app.

Apple TV bestaat al jaren, maar bracht geen revolutie teweeg. Eind vorig jaar waren er 24 miljoen van verkocht, maar Apple bleef het apparaat afschilderen als "een hobby". Het is vooral handig om films, muziek en tv-programma's naar tv te stralen of om naar Netflix te kijken. De nieuwe Apple TV, die minder dan de helft van een traditionele gameconsole - zo'n 150 euro - gaat kosten, moet dat veranderen.

Zware concurrentie

"De inzet is heel groot", weet Apple-blogger John Gruber. Google heeft een Chromecast om internet naar tv te streamen en Amazon heeft met Fire TV een slimme mediaspeler vol apps voor een kleine prijs. "Er zijn al serieuze concurrenten die al veel marktaandeel hebben verworven. En hun producten zijn gewoon goed."

Tegen de tijd dat tv-zenders eindelijk bereid zijn om hun handtekening onder een overeenkomst voor een tv-bundel te zetten, hoopt Apple dat zijn gebruikers al verslaafd zijn geworden aan de Apple TV. Met een platform dat woonkamers domineert, heeft het bedrijf gigantisch veel onderhandelingsruimte. Als, maar ook alleen áls dat lukt, kunnen de onderhandelingen voor tv-zenders zeer onaangenaam worden.

Uiteindelijk draait het voor Apple vanavond niet zozeer om het heruitvinden van televisiekijken, maar om het heruitvinden van de woonkamerbeleving. Dankzij apps moet er altijd iets op Apple TV te zien of beleven zijn, veel meer dan wat traditionele televisie vandaag biedt. Dat durft weleens tegenvallen bij wie tegenwoordig zijn digicorder aanzet.

Volg het Apple-evenement vanaf 19 uur live op demorgen.be