Direct naar artikelinhoud

Nog 23 vermisten na lawine op hotel in Italië

Er zijn nog 23 vermisten na de lawine op hotel Rigopiano in Midden-Italië. Zaterdagnacht om 3 uur werden nog vier mensen gered, maar sindsdien was er geen teken van leven meer. 'We zoeken tot iedereen gevonden is.'

De officiële dodentol door de verwoestende lawine in het dorpje Farindola staat voorlopig op zes slachtoffers. Hun lichamen zijn al geborgen. Negen hotelgasten konden levend vanonder het puin worden gehaald. De laatste redding, van twee mannen en twee vrouwen, vond plaats op zaterdagnacht, om 3 uur. Gisteravond laat, 45 uur na dat laatste succes, werd nog altijd geen nieuw teken van leven gehoord. Alle vijf aanwezige kinderen zijn inmiddels wel gered.

De gezondheidstoestand van de overlevenden is volgens artsen op fysiek vlak zeker niet zorgwekkend. Ze leden aan lichte onderkoeling en uitdroging, maar zijn al goed hersteld. "Deze mensen hebben het geluk gehad dat ze niet direct in contact gekomen zijn met de sneeuw", zeggen dokters.

Gisteren waren er echter nog 23 vermist. Reddingswerkers beloven voort te zoeken "tot alle mensen gevonden zijn. We hebben nog hoop", zegt een van de werkers. "Zelfs al zijn er geen tekenen van leven. Je kunt door een muur boren een plots contact hebben, zoals bij de overlevenden is gebeurd."

Alles via internet

Families van de vermisten wachten in een iets verder gelegen ziekenhuis angstvallig op nieuws. Ze klagen dat de overheid hen onvoldoende inlicht over de vorderingen van de reddingswerken. "We moeten alles via het internet vernemen."

Midden-Italië werd woensdag getroffen door drie krachtige aardbevingen, maar het is volgens experts nog niet duidelijk of de lawine daardoor werd veroorzaakt. Het gerecht is een onderzoek gestart.

Door de lawine werd het hotel volledig bedolven en gedeeltelijk meegesleurd. Brokstukken en meubels werden tot 500 meter verderop teruggevonden.

Veel gasten die nog vermist worden, hadden voor de lawine al hun koffers gepakt om te vertrekken, maar door de sneeuw waren de toegangswegen van het hotel onbegaanbaar. Ook de hulpdiensten konden het hotel moeilijk bereiken.