Direct naar artikelinhoud

Straffe voeten, straffe hersenen

Zijn geheim schuilt niet alleen in zijn twee voeten en zijn opgedreven motor. Kevin De Bruynes lichaam wordt gestuurd door straffe hersenen, beter ontwikkeld dan die van de gemiddelde voetballer. De Duivel analyseert en reageert sneller dan sommige van zijn tegenstanders.

Dat De Bruyne (24) zich zo vlot zou aanpassen, hadden ze in het Etihad-stadion niet verwacht. Een toevalstreffer noemen ze zijn voorlopig succesvolle transfer echter niet. De 75 miljoen euro die Manchester City deze zomer betaalde, was een dure, doch beredeneerde gok: ze wisten wat hij kon.

De sportieve cel van de Engelse topclub bestudeerde meer dan vijftig scoutingsrapporten, gecompileerd door de veertig vaste en veertig freelancescouts waar de club een beroep op doet. Wedstrijden van Wolfsburg, maar ook van de Rode Duivels.

Johan Cruijff

City liet ook een van zijn computermodellen los op de beoordelingen van zijn scouts over onze landgenoot. Eén kwaliteit sprong daarbij in het oog: zijn vista, het snelle denken. Technisch directeur Txiki Begiristain had genoeg gezien. Verder speuren naar een potentiële opvolger voor David Silva, de ogen en het brein in het elftal van Man City, hoefde niet meer. Dat De Bruyne bovendien een alleskunner is - links, rechts, een diagonale, een bal tussendoor, een trap vanop 25 meter, een vrijschop - maakte de beslissing nog simpeler.

"Er zit nooit twijfel in zijn spel", noteerde een topscout. "Zijn beslissingen zijn meestal juist en met de uitvoering heeft hij zelden problemen. Omdat hij ook poeier in beide voeten heeft."

Toen Hein Vanhaezebrouck De Bruyne in december 2010 de Johan Cruijff van deze generatie noemde, weerklonk in België links en rechts hoongelach. In Manchester noemen ze zijn potentieel schrikwekkend. Ploegmaats zijn onder de indruk van zijn ongecompliceerde manier van voetballen: alles gaat snel en krachtig vooruit, zonder franjes en met een duidelijk doel. Soms steekt hij nog te veel risico in zijn spel, in zijn drang naar voren, en soms wil hij in zijn ijver te veel forceren. Iets dat ze voorlopig door de vingers zien. Er staat rendement tegenover: zes goals en zes assists in twaalf wedstrijden.

Dat profvoetballers speciale hersenen hebben, is uit studies gebleken. Maar de echte toppers onderscheiden zich van het kaf. Ze hebben een uitzonderlijke aandacht voor ruimte, kunnen hun aandacht ook verdelen en hebben sterk ontwikkelde uitvoeringsfuncties, resulterend in meer goals en meer assists. De Bruyne hoort tot de laatste categorie.

Perfect tweevoetig

Op zijn achttiende scoorde hij in de reactietests, die ze destijds bij Racing Genk uitvoerden, al bovengemiddeld. Daar kwamen zijn technische kwaliteiten, perfect tweevoetig, en een enorm vermogen bovenop - zijn VO2max, een maat die de maximale zuurstofopname van een atleet aangeeft, piekte toen al boven de 63. In Duitsland, waar harder getraind wordt, heeft hij die motor opgedreven en kan hij alles nog scherper uitvoeren.

De Bruyne kon al spelers bedienen zonder ze te zien, maar heeft de voorbije jaren ook ervaring opgedaan. Hij heeft situaties uit het verleden onthouden en ook het gedrag van verscheidene tegenstanders geanalyseerd. Daardoor kan hij nog sneller ageren. Daar hadden ze bij City geen tests voor nodig.

Champions League, speeldag 4, Sevilla-Manchester City, vanavond om 20u45, live op 2BE en Proximus TV