Direct naar artikelinhoud

Georges Leekens: 'Ik heb geen spijt, integendeel'

Neen, Georges Leekens hield ook gisteren niet op een positivo te zijn. Hij had het na afloop van de Duitse demonstratie over een geslaagde campagne. En over dat wederkerend thema: 'Deze jonge groep zal groeien.'

Leekens begon gisteren in de stijl van het huis: met een kwinkslag. De 'tolk' kon zich de moeite besparen: de Belgische bondscoach zou zich uitdrukken in het Duits. Hij begon vervolgens een monoloog: "Ik wil Duitsland feliciteren. Een heel sterke ploeg, met uitstekende omkadering. Maar de eerste 25 minuten hebben de kleine Belgen getoond dat ze ook kunnen voetballen."

Leekens loofde de eerste 25 minuten van zijn elftal: "We begonnen heel vernuftig. Aanvallend, open. We zijn naar hier gekomen om aan te vallen. Heel offensief, we wilden de 3 punten. Duitsland was verwonderd: niemand komt hier zo spelen."

Even later zou hij ook toegeven: "Het was de bedoeling om in de eerste 20 minuten te scoren. Dat is niet gelukt. Om hier iets te rapen, moesten we top zijn. Ook al omdat er veel spelers niet bij waren. De Camargo, Van Buyten, Vermaelen, Chadli, Alderweireld: dat is te veel van het goede."

En natuurlijk was Leekens ontgoocheld dat uitgerekend de standaardfase de Duivels nekte. "Daarover ben ik ontgoocheld. We hebben te veel weggegeven. Te veel vrije trappen." De analyse van wat fout liep bij het fatale tweede doelpunt wilde hij niet maken.

Maar Leekens ware Leekens niet geweest als de eindbalans niet positief was. Over de globale kwalificatiecampagne voor Euro 2012 was hij tevreden. "De campagne was erg goed. We zijn begonnen met 0 op 6. Daarna zijn we als elftal gegroeid. Ik ben trots op deze jonge ploeg. Ik heb geen spijt, integendeel." Wie dat wilde kon die woorden interpreteren als een besmuikte kritiek op voorganger Dick Advocaat. Hij legde de volgorde van de wedstrijden in deze campagne vast. Met eerst Duitsland thuis en vervolgens Turkije uit. Leekens liet eerder al verstaan dat hij geen goed idee vond.

Verder was de bondscoach doorlopend verheugd. Niet in het minst over de 5.000 Belgische toeschouwers die de wedstrijd gisteren bijwoonden. "Dit is nieuw voor België", zegt Leekens, "een publiek dat de ploeg aanmoedigt van begin tot einde. Fans geloven opnieuw in dit elftal. En dat zegt iets: het publiek kun je niet bedotten."

De wedstrijd van gisteren was sowieso een les: Duitsland moet voor België een inspiratie zijn, vindt de bondscoach. "Ik heb Duitsland vorig jaar gezien op het WK: dat was ook een jong elftal dat groeide. Zo moet het bij ons ook. Deze ploeg is jong en onervaren. Maar dat gaat eruit. Onze spelers zitten nu bij grote Europese ploegen, die ervaring nemen ze straks mee naar de nationale ploeg. In deze campagne hebben we nog een paar slippertjes gemaakt. Straks doen we dat niet meer. Ik hoop dat we erbij zijn in Brazilië. Net als Duitsland overigens."