Direct naar artikelinhoud

Britten en Fransen blijven ruziën

De Britse vicepremier Clegg heeft de Franse premier Fillon verzocht op te houden met de anti-Britse retoriek. Dagenlang klonken er vanuit Parijs schimpscheuten naar Londen. Volgens de Britten proberen de Fransen te knagen aan de Britse kredietwaardigheid.

De Brits-Franse verhouding is danig bekoeld na de eurotop waarin David Cameron 'nee' zei tegen het voorgestelde verdrag met betrekking tot de begrotingsdiscipline. Meteen na de 'Nacht van Cameron' vergeleken Franse diplomaten de Britse premier met een man die zonder zijn vrouw naar een parenavond gaat. De temperamentvolle Nicolas Sarkozy kon zijn woede amper in bedwang houden en weigerde Cameron de hand te schudden. Afgelopen woensdag, de dag waarop zijn leermeester Jacques Chirac schuldig werd bevonden aan corruptie, noemde Sarkozy de Britse premier een "opstandig kind".

Dat bleek het openingschot van een geregisseerde aanval te zijn. Fillon wees de kredietbeoordelaars, die overwogen de Fransen hun AAA-rating af te pakken, erop dat de Britse economie er slechter voorstaat dan de Franse. Bankpresident Christiaan Noyer voegde daaraan gemakshalve toe dat kredietbeoordelaars eens kritisch naar de Britse economie zouden moeten kijken. Minister van Financiën François Baroin kon niet achterblijven en constateerde dat de Britse economie in een "zeer zorgelijke toestand" verkeert, ja, dat er bijna sprake is van Griekse toestanden.

Een woedende Clegg noemde deze megafoondiplomatie "simpelweg onacceptabel" en eiste een nadere verklaring. Tijdens een bezoek aan Brazilië belde Fillon hem vrijdag op om zijn excuses aan te bieden. Op dezelfde dag voerde Cameron "goede gesprekken" met Angela Merkel, wat er volgens de Britse pers op duidt dat niet de Britten, maar de Fransen nu in de kou staan. In ieder geval lijkt er een definitief einde te zijn gekomen aan de bonhomie tussen Sarkozy en Cameron. Beide leiders trokken samen ten strijde tegen Kadhafi en de Franse president leende zijn vliegtuig aan Cameron uit zodat deze in Frankrijk zo snel mogelijk zijn stervende vader kon bezoeken.

Bankiers en boeren

Voor de Britse journalisten is de opgelaaide burenruzie een bron van creatief denken. Een politiek commentator meldde dat de Britten opkomen voor de bankiers zoals de Fransen dat doen voor hun boeren. The Sunday Times maakte een fotocollage waarin kelner Sarkozy de olijke restaurantbezoeker Cameron 'The Whine List' overhandigt, de 'klaaglijst'. Volgens de zondagskrant is het een Franse gewoonte om de Britten aan te vallen als het tij tegen zit. The Daily Telegraph zag in Sarkozy's gedrag het bewijs dat hij, met oog op de aanstaande verkiezingen, Cameron bewust in een lastige positie heeft gemanoeuvreerd, wetende dat hij dan als zondebok kan worden gebruikt. "En dan noemen ze ons perfide!"

Ondanks de ruzie zijn de banden tussen beide volken, mede door de aanleg van de Kanaaltunnel en het succes van goedkope vliegmaatschappijen, sterker dan ooit. Een half miljoen Britten heeft een tweede huis in Frankrijk. Zeker 140.000 Britten genieten er permanent van het goede leven. Tegelijkertijd verblijven een kwart miljoen Fransen in Groot-Brittannië. Daarbij gaat het veelal om jongeren die makkelijker aan een baan in de Londense City konden komen dan in eigen land.