Direct naar artikelinhoud

Digitale kloof blijft sociale kloof

België voldoet aan de digitale doelstellingen van Europa voor 2013, jubelt de federale overheidsdienst Economie. 'Maar de Europese doelstellingen liggen veel te laag. Arme mensen en ouderen missen de boot', zegt onderzoekster Annet Daems (SMIT-VUB).

De Digital Agenda for Europe legt de digitale doelstellingen voor Europa vast. Volgens de jaarlijkse barometer van de informatiemaatschappij heeft België al zes doelstellingen voor 2015 bereikt. Zo noemt de FOD Economie het percentage "uitrustingen en internetverbindingen" uitstekend.

"Maar de doelstellingen liggen te laag voor een ontwikkeld land als België", merkt Annet Daems op, projectleider bij het onderzoekscentrum SMIT van de VUB. "We maken beter de vergelijking met Scandinavië of Nederland. Dan ligt onze score veel lager. We zijn te snel tevreden in België."

Hoewel heel wat huishoudens een internetaansluiting hebben, is 15 procent van de mensen tussen 16 en 74 jaar nog nooit online geweest. "Het grootste probleem is dat mensen en gezinnen die in armoede leven nog te weinig toegang hebben tot het internet. De digitale kloof blijft een sociale kloof", stelt Daems.

Ook de ouderen zijn niet mee met de digitale trein. "Dat probleem zal niet vanzelf oplossen. Die doelgroep zal niet zo snel uitsterven, als ik het zo cru mag stellen", stipt Daems aan. "De huidige 55-plussers kunnen een hoge leeftijd bereiken. De tijd dat ze niet mee zijn, zal nog lang duren. Als zij het internet en nieuwe media gebruiken, is dat vooral voor entertainment, niet functioneel. Er is nog werk aan de winkel, want e-services kunnen nooit slagen als een deel van de bevolking niet mee is."

Tablets kunnen volgens Daems wel helpen om de digitale kloof te verkleinen. "Systemen als de iPad zijn interessant voor een oudere doelgroep. Een pc is iets complexer, terwijl je met een tablet makkelijk tekst kunt uitvergroten", zegt de onderzoekster.

Veel smartphones zijn goedkoper dan pc's. Maakt dat het voor arme mensen gemakkelijker om het internet te gebruiken? "Hier speelt een pervers effect", waarschuwt Daems. "Arme mensen schaffen zich gemakkelijk een smartphone aan, maar doen dat dikwijls op krediet en met abonnementen die boven hun budget liggen. Dat ze mee zijn, is positief, maar niet als ze daardoor nog hogere rekeningen in de bus krijgen. Mogelijk liggen de internettarieven te hoog voor een grote groep mensen."