Direct naar artikelinhoud

Hamsteren op z'n Hollands

Ionna Athanasiou (22)

De Gentse Ioanna wilde haar Griekse roots leren kennen en trok daarvoor naar Nederland. "Nieuwgrieks kon je niet studeren in België, wel in Amsterdam. In het begin had ik de cultuurschok wat onderschat. Nederlanders zijn heel vriendelijk, maar het contact was vaak oppervlakkig. Het krioelt hier wel van de expats en internationale studenten zoals ik. Daarom hou ik van Amsterdam. Ik spreek ook vaak af met twee Belgische vriendinnen. Wij begrijpen elkaar."

Dan praten ze over België en natuurlijk ook over echte meisjeszaken. Zoals jongens. "Nederlandse jongens vinden ons Vlaamse accent heel schattig. Het is een garantie op succes. Toch zijn de liefdesrollen hier omgekeerd. De Nederlandse vrouw is de jager. Dit is lastig voor een Belgisch meisje, en al helemaal voor een Griekse (lacht)."

In het weekend vind je Ioanna op het gezellige Waterlooplein. "Je vindt er een Griek die typische Griekse bladerdeeggebakjes verkoopt. Ook zijn er kraampjes met kleren en sieraden. Het is het eerste plein dat ik leerde kennen in Amsterdam. Hier heb ik ook mijn eerste fiets gekocht, zo'n echte ouderwetse Nederlandse met een terugtraprem. Intussen ben ik al vijf fietsen verder. Ze worden keer op keer gestolen."

Eén weekend per maand gaat Ioanna terug naar Gent. Dan ziet ze haar ouders en broers. En slaat ze een voorraad brood in. "Het Nederlandse brood is superslecht. Net alsof je spons of lucht eet. Nu ik erover nadenk, die hamsterneiging is wel heel Nederlands van me. De winkels hier houden af en toe 'hamsterweken'. Heel grappig. Dan koop je één fles shampoo, of één zak chips en dan krijg je er één gratis en voor niks bij."