Direct naar artikelinhoud

Transparency International: Griekenland meest corrupt in de EU

Griekenland wordt van alle Europese landen als het meest corrupt ervaren. Op de ranglijst van corruptiewaakhond Transparency International bungelt het land dit jaar tussen Malawi, Colombia en India.

Griekenland staat op plaats 94 van de 176 onderzochte landen, en is daarmee veertien plekken gezakt ten opzichte van vorig jaar. Ook Italië is gezakt en wordt na Griekenland ervaren als het meest corrupte EU-land.

De ngo Transparency International publiceert ieder jaar een wereldranglijst van corruptie. Omdat dat lastig objectief te meten is, rangschikt de lijst landen naar hoe corrupt hun publieke sector wordt ervaren. De waakhond maakt daarvoor gebruik van een mix van analyses van internationale organisaties, zoals de Wereldbank en het World Economic Forum, en eigen onderzoek onder de bevolking.

De daling van Griekenland is slecht nieuws voor de andere eurolanden, die de hervormingen in Griekenland op gespannen voet volgen. "Het is een idioot drukke dag", zegt de directeur van de Griekse afdeling van Transparency International, Costas Bakouris. "Vooral Duitse journalisten zijn boven op dit nieuws gedoken." Duitsland is de grootste nettobetaler voor noodsteun aan Griekenland.

"Plaats 94 is slecht en corruptie is een groot probleem hier waar we hard aan moeten werken", zegt Bakouris. Toch wil hij de uitslag nuanceren. "De lijst kijkt naar hoe corruptie wordt ervaren. Door de economische crisis zijn wij dag in dag uit in het internationale nieuws en wordt elk probleem van corruptie uitgebreid besproken." Dat verklaart volgens hem dat corruptie nu als groter probleem wordt ervaren.

Ook zijn de internationale eisen aan Griekenland strenger geworden. Als het land daar vervolgens niet aan voldoet, draagt dat bij aan een slechtere score op de index. Daarnaast wijst Bakouris erop dat het een relatieve lijst is. Het kan dus ook zijn dat andere landen het beter zijn gaan doen en Griekenland niet zozeer slechter.

In het licht van de eurocrisis werd de laatste tijd steeds duidelijker hoe diep corruptie zit ingebakken in de Griekse samenleving. Volgens de topman van de Griekse belastingdienst loopt het land jaarlijks 40 tot 45 miljard euro mis door belastingontduiking. Ook politici doen daar aan mee, bleek uit een lijst die een Griekse journalist publiceerde met namen van Grieken met geld op een Zwitserse bankrekening.

Naast belastingontduiking is 'kleine corruptie', het betalen van smeergeld, niet ongewoon. De Griekse afdeling van Transparency International interviewde twaalfduizend Grieken over hun ervaringen met corruptie. 13 procent zei daarmee te maken te hebben gehad, het merendeel in de zorg. Door de crisis is het aantal incidenten van corruptie niet afgenomen, maar wel de bedragen die ermee gemoeid zijn