Direct naar artikelinhoud

Spaanse aartsbisschop vraagt vergiffenis voor 'pedosekte'

De aartsbisschop van Granada heeft zijn verontschuldigingen aangeboden voor een misbruikschandaal in zijn kerk. De excuses komen er na een week waarin tien priesters geschorst werden.

Voordat de zondagmis in de kathedraal van Granada begon, wilde aartsbisschop Francisco Javier Martinez een duidelijk gebaar maken. Samen met andere priesters ging hij voor de eucharistieviering enkele minuten languit voor het altaar liggen, een gebaar dat normaal alleen op Goede Vrijdag wordt gemaakt. Maar ook tijdens de drukker dan normaal bijgewoonde viering trok Martinez uitgebreid het boetekleed aan, nadat de kerk in Granada deze week opgeschud werd door een misbruikschandaal. De aartsbisschop vroeg uitgebreid vergiffenis voor die misbruiken en verklaarde onder meer dat die "een zeer pijnlijke wonde" vormen.

Die wonde barstte begin deze week open toen bekendraakte dat de kerk en het gerecht een onderzoek waren begonnen naar ernstig misbruik door enkele priesters in Granada. Dat kwam er nadat een jonge Spanjaard tijdens de zomer een vijf pagina's tellende brief had geschreven naar paus Franciscus, over het misbruik dat hij als tiener had ondergaan.

De paus, die gevoelig is voor klachten inzake misbruik door priesters, heeft de ondertussen 24-jarige man toen opgebeld en om vergiffenis gevraagd. "Ik heb je brief meerdere keren gelezen. Jouw verhaal heeft me erg aangegrepen, ik heb enorm veel pijn gevoeld," zou Franciscus volgens Spaanse media aan de jongeman gezegd hebben. De paus heeft het aartsbisdom Granada ook gedwongen om de zaak zelf te onderzoeken en mee te werken aan het gerechtelijk onderzoek dat ondertussen was opgestart.

Het onderzoek leidde deze week tot de schorsing van tien priesters die beschuldigd werden van kindermisbruik. Ook twee leken worden beschuldigd. Bovendien zou de zaak verder gaan dan alleen het misbruik van die ene jongen. Het gerecht gaat ervan uit dat er nog meer slachtoffers zijn. Ook in zijn brief heeft de jongeman het over minstens één andere jongen die door de priesters misbruikt is.

De priesters opereerden volgens verschillende Spaanse websites bijna als een sekte. Ze zouden jongeren eerst geëngageerd hebben als misdienaars, en hen gaandeweg proberen te indoctrineren met hun religieuze ideeën. Tijdens geheime bijeenkomsten praatten de priesters met de jongeren over seks en probeerden ze hen te overtuigen dat het geen zonde was om een seksuele relatie met hen te hebben. De jongeren werden daarna ook brutaal misbruikt.

Het is niet duidelijk of alle twaalf beschuldigden daaraan deelgenomen hebben. Enkelen zouden hun pedofiele vrienden alleen een dekmantel bezorgd hebben. Volgens de religieuze nieuwswebsite Religion Digital staat de groep ultraconservatieve priesters bekend als Los Romanones, een verwijzing naar de voornaam van de groepsleider.

Hoewel aartsbisschop Francisco Javier Martinez zich gisteren uitgebreid verontschuldigde, is zijn rol in deze zaak niet onomstreden. Aan de website Religion Digital hebben verschillende priesters van het aartsbisdom Granada verklaard dat Martinez in eerste instantie geprobeerd heeft om de zaak te verdoezelen. De jongeman was met zijn aanklacht eerst naar Martinez gestapt, maar die had er niets mee gedaan. Toen paus Franciscus een onderzoek beval, ondernam Martinez in eerste instantie actie tegen slechts drie priesters. De aartsbisschop verdedigde zich door te zeggen dat hij de regels uit het canonieke recht heeft gevolgd.