Direct naar artikelinhoud

Doe collega met ziek kind recup cadeau

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) wil het mogelijk maken om vanaf 2017 een vrije dag aan je collega te schenken als die moet zorgen voor een zwaar ziek kind. Maar je zal niet eender welke dag kunnen schenken aan een collega in nood.

Wettelijke vakantiedagen zal je niet kunnen doorspelen, wel zal je extra vrije dagen zoals recupdagen of anciënniteitsdagen cadeau kunnen doen. En je zal ze alleen kunnen schenken aan een collega met een kind jonger dan 21 jaar dat ernstig ziek of gehandicapt is of een zwaar ongeval heeft gehad.

De collega zal eerst ook al zijn eigen vakantiedagen en vrije dagen moeten hebben opgebruikt. En hij zal aan zijn werkgever moeten kunnen bewijzen dat zijn kind zwaar ziek is door een medisch attest voor te leggen. Hij zal eveneens aan de baas het aantal extra dagen die hij nodig heeft moeten voorleggen. Dat schrijft de krant La Libre Belgique die enkele details van het plan van Peeters kon inkijken.

De vakantiedagen die je wil afstaan, gaan in een pot waar andere werknemers uit kunnen putten als ze daar nood aan hebben. Het afstaan van een vrije dag of meerdere vrije dagen gebeurt vrijwillig, gratis en anoniem.