Direct naar artikelinhoud

'Beter goed dan snel akkoord over tax shift'

Het kernkabinet is gisteravond opnieuw samengekomen om de tax shift te bespreken. CD&V-vicepremier Kris Peeters blijft aandringen op grote beslissingen voor het zomerreces.

Hij wees op de noodzaak om de loonkost aan te pakken: "Nederland is het debat reeds aan het voeren. Het kabinet-Rutte heeft voor 4 à 5 miljard euro aan loonkostverlagingen." De boodschap: wij moeten snel beslissen, anders wordt onze achterstand alleen maar groter.

Gisteren werden verschillende pistes (zoals hogere btw en accijnzen) vergeleken met de buurlanden, maar beslissingen werden niet genomen.

De laatste weken werd er ook onder topministers vergaderd over de tax shift, op een geheime locatie. Door de plaats nu bekend te maken, wil de regering aantonen dat er wel degelijk hard aan gewerkt wordt.

'Verschillende dossiers'

N-VA-minister van Financiën Van Overtveldt wilde geen details kwijt: "Beter een goed akkoord dat wat later klaar is." De tax shift en de begrotingscontrole zijn volgens hem twee verschillende dossiers, die in tijd evenwel gedeeltelijk kunnen samenvallen.