Direct naar artikelinhoud

Nieuwe apartheid in Londen

In Londense appartementscomplexen maakt de 'poor door' opgang. Sociale huurders moeten door een aparte deur naar binnen.

One Commercial Road is een glazen appartementencomplex van 21 verdiepingen in Whitechapel, een buurt ten oosten van de City die langzaam wordt gekoloniseerd door bankiers, aandelenanalisten en valutahandelaars.

Die masters of the universe kunnen natuurlijk niet door dezelfde voordeur naar binnen als de minder bedeelden die een derde van de appartementen bevolken, zo oordeelde projectontwikkelaar Redrow. Daarom is er aan de zijkant, in een steegje, een ingang zonder sofa's, bos bloemen en beleefd lachende receptionist.

Deze poor door is het onbedoelde gevolg van sociaal beleid. Om een bouwvergunning te verwerven moeten projectontwikkelaars - tegen hun zin - een deel van de appartementen toewijzen aan mensen met lagere inkomens.

Uit een onderzoek van The Guardian blijkt dat er steeds meer nieuwbouw- of renovatieprojecten zijn met aparte - bij voorkeur plastic - deuren voor de bewoners van gesubsidieerde verdiepingen, meestal aan de zij- of achterkant. Gebruikers van de blingblingentree zijn bereid om honderden ponden te betalen voor maandelijkse servicekosten.

De nieuwe apartheid blijft niet beperkt tot de ingang. In Queen's Park Place, een appartementscomplex in het noordwesten van Londen, kunnen de minderbedeelde bewoners geen gebruik maken van de binnentuinen, de fietsenstalling en de autogarage. Er zijn ook verschillen waar het gaat om de vuilophaling en de postbezorging.

De 'armen' zijn niet alleen sociale huurders maar ook mensen die gebruikmaken van shared ownership, waarbij bewoners en de gemeente samen eigenaar zijn.

De morele verontwaardiging komt overwaaien uit New York, waar het gemeentebestuur een poor door heeft goedgekeurd voor een complex in Upper East Side.

In de Londense gemeenteraad noemen de Greens de armendeur "minachting voor gewone mensen". Of de Conservatieve burgemeester Boris Johnson maatregelen wil treffen, is nog onbekend. Een maand geleden was er opschudding in Londen over spikes die in een portiek van een appartementscomplex waren geplaatst om daklozen weg te houden. Ze werden kort daarop verwijderd.

Enkele jaren geleden heeft Johnson zijn wens uitgesproken dat Londen een stad blijft waar plaats is voor rijk én arm. Door de bezuinigingen op de huursubsidie moeten echter steeds meer armere bewoners de stad verlaten.