Direct naar artikelinhoud

Britten vrezen Noord-Ierse aanslagen

Het dreigingsniveau van terrorisme gelinkt aan Noord-Ierland is in Groot-Brittannië verhoogd naar 'substantieel'. Het gaat om het derde niveau van vijf. Een aanslag is 'een grote mogelijkheid'.

Brits minister van Binnenlandse Zaken Theresa May zegt dat het dreigingsniveau, dat van toepassing is voor Engeland, Schotland en Wales, "de aanhoudende dreiging van dissidente republikeinse activiteiten weerspiegelt". Ze volgde de aanbevelingen van de binnenlandse inlichtingendienst MI5. In Noord-Ierland zelf blijft het dreigingsniveau van Noord-Iers terrorisme behouden op 'ernstig', wat betekent dat een aanslag "zeer waarschijnlijk" is.

In samenwerking met de politie zal de Britse regering verzekeren dat de nodige veiligheidsmaatregelen getroffen worden, aldus Theresa May. De minister roept de bevolking op waakzaam te blijven en verdachte handelingen te melden aan de politie. De voorbije maanden hebben meerdere gebeurtenissen de vroegere vrees in Noord-Ierland doen herleven. Met Pasen waarschuwde de New IRA nog dat de leden "vastberaden waren de oorlog te verklaren aan de eeuwenoude vijand van onze natie".