Direct naar artikelinhoud

'Terroristen viseerden joden en Amerikanen in Zaventem'

Uit camerabeelden zou blijken dat een van de daders in Zaventem doelbewust naar twee joden in traditionele kledij toe stapte. Ook trekt nieuwe informatie in twijfel dat de aanslag al maanden gepland was. 'Ze wilden liever opnieuw Frankrijk treffen', zegt een bron bij het onderzoek.

Het terreurcommando dat op 22 maart toesloeg op de luchthaven van Zaventem viseerde vooral Amerikaanse en joodse passagiers. Dat heeft persbureau AFP vernomen van verschillende bronnen dicht bij het onderzoek. Camerabeelden zouden volgens die bronnen aantonen dat een van de terroristen, Najim Laachraoui, doelbewust op twee mannen is afgestapt die eruitzagen als chassidische joden.

Op de beelden is te zien hoe Laachraoui met zijn bagagekar aanvankelijk tussen een zestigtal leerlingen van een middelbare school stond, maar dan plots uit de groep probeerde weg te geraken. Hij zou zich haastig naar twee orthodoxe joden in traditionele kledij hebben begeven. "Hij wou duidelijk een jood onder de slachtoffers, maar daardoor zijn er heel wat minder doden gevallen", zegt een anonieme bron in het bericht van AFP. Als Laachraoui tussen de scholieren was blijven staan "konden er zeker 60 doden meer vallen."

Bij de aanslag in Zaventem en in metrostation Maalbeek vielen uiteindelijk 35 doden en 400 gewonden. Onder de slachtoffers op de luchthaven zijn officieel geen Israëli's, maar Israëlische media hebben wel bericht over twee jongemannen die in april verzorgd zijn in een ziekenhuis in Jeruzalem. Ze zouden deel uitmaken van een chassidische gemeenschap.

Dat de daders het gemunt hadden op joden komt niet onverwacht. Al bij de reconstructie met Mohamed Abrini in mei vorig jaar raakte bekend dat het drietal in Zaventem zich wou opsplitsen en toeslaan aan de incheckbalies van vluchten naar de Verenigde Staten, Israël en Rusland. Ook berichten op de laptop van Youssef El Ajmi, een jeugdvriend van Maalbeek-terrorist Khalid El Bakraoui, toonden al aan dat de terroristen toesloegen op een dinsdag omdat er dan vluchten zijn naar die drie landen.

'Sorry dat we Frankrijk niet aanvallen'

Op El Ajmi's computer werd ook een bericht gevonden uit oktober 2015 dat aankondigde dat "een van onze broeders op 22 maart 2016 tot de actie zal overgaan". Dat is een mogelijk bewijs dat de aanslag op Zaventem lang op voorhand gepland is, maar de bronnen van AFP trekken dat nu opnieuw in twijfel. "Ze zaten in het nauw", zegt een van de onderzoekers aan AFP. "Ze werden gezocht en hebben hun aanslag geïmproviseerd. Het is heel duidelijk dat ze in actie zijn gekomen terwijl ze dat helemaal niet van plan waren." Uit het testament, teruggevonden op de laptop van Ibrahim El Bakraoui, zou blijken dat ze zich zelfs "excuseren omdat ze hun aanvankelijke plan om Frankrijk aan te vallen, niet konden uitvoeren".

Improvisatie of goed voorbereid?

Zo blijft het erg onduidelijk of de aanslag in Zaventem geïmproviseerd, dan wel minutieus gepland was. In haar vonnis over de terreurcel van Verviers stelde de Brusselse correctionele rechtbank dat zij al de bedoeling hadden om toe te slaan in Zaventem. Die cel werd opgerold in januari 2015 en op een gsm zijn schetsen aangetroffen van een aankomsthal van een luchthavengebouw, met de vermelding 'Zaventem'. Op die plannen stond ook een man met een bagagewagentje.

Het staat bovendien vast dat de terreurcel van Verviers in contact stond met de uiteindelijke terroristen van Zaventem via Abdelhamid Abaaoud. Het Federaal Parket kan de informatie van persbureau AFP bevestigen noch ontkennen. "Dat is voor rekening van de Fransen", laat federaal magistraat Eric Van der Sijpt weten.