Direct naar artikelinhoud

Belgen lenen meer en meer door lage rente

De banken hebben deze zomer een recordaantal hypothecaire kredieten verleend. De koop-, renovatie- en bouwwoede is zo groot omdat de rente historisch laag staat.

De financiële instellingen verstrekten in juli, augustus en september 66.000 hypothecaire kredieten aan Belgen met een baksteen in de maag, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK). Dat zijn er liefst 30 procent meer dan in dezelfde periode een jaar voordien, goed voor het sterkste derde kwartaal ooit. Ook het totale verstrekte bedrag piekte op 7,3 miljard euro (+29 procent).

Die recordcijfers zijn een voortzetting van de positieve trend die zich nu al enkele maanden doorzet, gestuwd door de historisch lage rentevoeten. Wie droomt van een eigen huis of appartement of wie al even met verbouwplannen rondloopt, ziet die projecten tegen de huidige tarieven een stuk haalbaarder worden.

"De lage rentevoeten maken het zowel aantrekkelijk om een eigen woning te verwerven als om je bestaande huis te verfraaien", geeft Hilde Junius, woordvoerster bij marktleider BNP Paribas Fortis, aan. De hypothecaire kredieten zitten over de hele lijn in de lift, zowel voor aankoop als bouw en renovatie.

De kredieten voor renovaties tekenen echter de opvallendste stijging op, met de helft meer leningen dan een jaar voordien. De banken zien de verklaring daarvoor vooral in de nieuwe fiscale regelgeving, die op 1 januari 2016 van kracht wordt. "Nu genieten eigenaars van alle woningen ouder dan vijf jaar nog van een gunstig btw-tarief van 6 procent, wanneer ze verbouwen. Vanaf volgend jaar geldt dat alleen nog voor woningen ouder dan tien jaar. Alle andere verbouwers betalen het gewone tarief van 21 procent", zegt Isabelle Marchand van bankenfederatie Febelfin. "De Belgen anticiperen op die aanpassingen."

Ook wie een nieuwe woning wil bouwen, is dit jaar nog beter af. De energie-eisen voor nieuwbouw worden volgend jaar immers opnieuw strenger, en dat kan ook de kosten met enkele duizenden euro's opdrijven.

Uit de cijfers blijkt verder dat meer dan negen op tien kredietnemers voor een vaste rentevoet of een variant daarop kiezen. Dat is niet onlogisch, aangezien ze zo de historisch lage rentevoeten vastklikken.