Direct naar artikelinhoud

Belgische ecologische voetafdruk op vijf na grootste ter wereld

De Belgische ecologische voetafdruk bedraagt 7,1 hectare (ha) per inwoner, tegenover het Europees gemiddelde van 4,7 ha. De aarde kan per persoon niet meer aan dan 1,8 ha. Dat betekent dat elke aardbewoner theoretisch recht heeft op 1,8 ha. De ecologische voetafdruk is een index berekend op hoeveel CO2-uitstoot iedere inwoner veroorzaakt en hoeveel landbouwgrond, grasvlakte, bos, water, bebouwde grond en visvangst er per persoon nodig is.

Met een zesde plaats zit België wereldwijd in de top tien van de landen die de zwaarste last leggen op de planeet. Die grote voetafdruk is voor de helft te wijten aan ons energieverbruik. Het energiegebruik van gezinnen en de transportsector is in België hoger dan in onze buurlanden. België heeft ook een belangrijke energie-intensieve industrie, zoals de chemische en metaalindustrie. Nog een factor die doorweegt is het aantal bebouwde terreinen. Het volgestouwde België heeft zeven keer meer bebouwde terreinen dan het wereldwijde gemiddelde. Dat komt door de relatief grote huizen voor relatief kleine gezinnen en een zeer uitgebreid wegennetwerk.

Andere landen die een zeer zware ecologische voetafdruk hebben zijn: Qatar, Koeweit, de Verenigde Arabische Emiraten, Denemarken en de VS. "Dat is vreemd gezelschap, maar België staat bij de oliestaten om voornamelijk twee redenen", zegt Koen Stuyck van WWF. "Het energieverbruik is in ons land erg hoog. Dat ligt niet alleen aan de energie-intensieve industrie, die er ook in Denemarken is, maar eveneens aan het feit dat gezinnen in grote huizen wonen die, in vergelijking met andere landen vaak slecht geïsoleerd zijn. Daarnaast zijn we een klein land dat zeer veel volgebouwde terreinen heeft. Alle beton telt mee. In België ligt het vol daarmee." In vergelijking met de vorige analyse in het Living Planet Report van twee jaar geleden, is er zo goed als niets veranderd aan de slechte situatie in ons land.

TOP TIEN

Zware last op planeet Aarde

1. Qatar

2. Koeweit

3. Verenigde Arabische Emiraten

4. Denemarken

5. VS

6. België

7. Australië

8. Canada

9. Nederland

10. Ierland