Direct naar artikelinhoud

Ronald Janssen kan schadeclaims nooit betalen

De families van Annick Van Uytsel, Shana Appeltans en Kevin Paulus eisen alles samen 875.000 euro morele schade-vergoeding van Ronald Janssen. Zijn advocaat zegt hun leed te begrijpen, maar niet de omvang van de bedragen die ze claimen.

Op de zitting gisteren over de afhandeling van de burgerlijke belangen sprak Jef Vermassen van hoge, maar verantwoorde bedragen toen hij zijn besluiten indiende voor het gezin Van Uytsel.

Voor vader en moeder Van Uytsel vraagt de strafpleiter elk 50.000 euro morele schadevergoeding, voor Annicks broer 25.000 euro. En voor elk nog eens 25.000 euro voor het onnoemelijke leed dat Annick doorstond in haar laatste uren. "En eigenlijk is dat allemaal niet in geld uit te drukken", zei Vermassen zuchtend.

De advocaten van het gezin Appeltans en Paulus claimen gelijkaardige bedragen: 50.000 euro voor de papa's en de mama's en 25.000 euro voor de kinderen. In totaal dienden 29 burgerlijke partijen een schadeclaim in. Onder hen ook grootouders, tantes en andere familieleden. Alles samen vragen ze 875.000 euro morele schadevergoeding. Daarnaast overhandigden de advocaten ook claims voor medische bijstand, begrafeniskosten, inkomstenverlies en zelfs een nieuw deurslot dat uit schrik na de moorden op Shana en Kevin werd geïnstalleerd.

Adam Miskovic, de advocaat van de gisteren afwezige Ronald Janssen, zei dat hij begrip heeft voor het leed van de nabestaanden. Maar hij stelt zich wel vragen bij de gevorderde bedragen. Miskovic vroeg de drie rechters daarom rekening te houden met de juridische werkelijkheid van de indicatieve tabel; dat is een bestaande lijst met schadevergoedingen. "Volgens die tabel is 12.500 euro per ouder juridisch juister. Dat bedrag kan eventueel ook verhoogd worden. Maar nooit tot 50.000 euro", meent Miskovic. Voor de broers en zussen stelt Miskovic een bedrag voor van 4.500 euro, voor de grootouders 2.000 euro. "En de vergoeding voor de lijdensweg wil ik herleid zien tot 7.500 euro", zegt Miskovic.

Op 21 november weet de tot levenslang veroordeelde Ronald Janssen hoeveel schadevergoeding hij zal moeten betalen. Al is dat relatief. Want met zijn spaarboek van 144.000 euro en zijn huis zal hij amper genoeg hebben om de gerechtskosten te betalen. De vergoedingen voor de burgerlijke partijen zullen daarom grotendeels, of zelfs helemaal, uitgekeerd worden door het slachtofferfonds.