Direct naar artikelinhoud

Tienkamper Van Alphen houdt podium binnen bereik

Hij liep honderd meter, sprong ver, gooide met een kogel, sprong over een lat en liep dan nog eens vierhonderd meter. Na vijf nummers in de tienkamp behoudt Hans Van Alphen op plaats vijf alle kansen op het podium. 'Alles gaat goed.'

Hans van Alphen doet in Londen meer dan tienkamp. Tussen gooien, springen en lopen door doet hij ook aan twitteren. "Goed begonnen", was de eerste boodschap, die verscheen luttele seconden na de finish in zijn reeks van de honderd meter. Van Alphen was daarin zesde geworden in 11.05, negen honderdsten boven zijn Belgisch record. Dat was inderdaad goed, maar dus niet super.

Het was die honderd meter die meteen duidelijk maakte dat er in Londen maar één kandidaat is voor het goud in de decatlon. Wereldrecordhouder Ashton Eaton liep 10.35, de snelste tijd ooit op de olympische tienkamp. Met ook nog een verbluffende 8m03 (ver), een matige 14m66 (kogel) en een uitstekende 2m05 (hoog) staat hij momenteel eerste in het klassement. Zonder blessures zal hij daar ook blijven staan.

Nu, dat was op voorhand een gegeven, het is niet van hem dat Hans van Alphen wakker moet liggen. Ook de Duitse Pascal Behrenbruch, met 8.558 de tweede beste van 2012, vormt op dit moment geen bedreiging. Hij zal vandaag scoren met de speer, maar op dit moment is hij op plaats dertien geen uitdager voor Van Alphen.

'Alles onder controle'

Bij uitbreiding is er op dit moment weinig waar Van Alphen zijn slaap moet voor laten. In het verspringen verbeterde hij zijn persoonlijk record met 7m64. Zelfs Wim Vandeven, niet de meest expressieve coach ter wereld, kon daarbij niet onbewogen blijven. Hij maakte in de tribunes het 'perfect'-gebaar met de duim en wijsvinger. Op twitter schreef de ghostwriter van Van Alphen "Alles onder controle."

Over wat volgde - kogelstoten - had coach Vandeven vooraf gezegd 'alles boven de vijftien meter is goed'. Dat was bescheiden, want Van Alphen is een krachtmens die de werpnummers goed afgaan. Het resultaat lag met 15.48 dan ook een eind boven het beoogde doel. Geen persoonlijk record voor de man uit Alken, maar wel 25 centimeter verder dan jongstleden in Götzis, toen Van Alphen zijn befaamde totaalscore van 8.519 scoorde. Op twitter werd dat: "Mooi op schema."

En toen ging het bijna mis. In het hoogspringer moet Van Alphen ondanks de kilo's altijd boven twee meter gaan. En bij 1m93 faalde hij plots twee keer na elkaar. Er volgde overleg met de coach in de tribune. Overleg dat loonde, want plots ging Van Alphen zweven. Over 1m96, 1m99, 2m02 en zelfs 2m05. Hans can Alphen, wel een behoorlijk expressieve atleet, straalde zichtbaar. Het verdict op twitter: 'Alles gaat goed'.

Brons

Vandaag moet Van Alphen dus de uitstekende start verzilveren. Het podium blijft in zicht: Damian Warner, op plaats drie, is in de vijf nummers die volgen normaliter niet van het niveau Van Alphen. Zijn persoonlijk record van 7961 ligt gevoelig lager dan dat van de Belg. Dat geldt in mindere mate voor het nummer vier Kasyanov Oleksiy (8479). Hoger kijken dan brons lijkt op dit moment niet meer relevant. Nummer twee Tray Hardee is de wereldkampioen en is in wat volgt cijfermatig alvast een maatje te groot.

De sleutel zou vandaag moeten liggen bij het polsstokspringen. Niet de specialiteit van het huis en met gevaar op de nulscore. Het is momenteel zoals Van Alphen had voorspeld. Er zijn veel kandidaten voor het brons en hij is er één van. Halverwege is hij dat nog veel meer nog dan vooraf.