Direct naar artikelinhoud

Ronald Janssen krijgt intiem bezoek

Ronald Janssen (43) mag zonder probleem met zijn nieuwe vriendin afspreken in de kamer voor on-gestoord bezoek. Of een crimineel nu veroordeeld is voor een overval of moord en verkrachting, maakt daarbij niet uit.

Verscheidene bronnen bevestigen aan Het Laatste Nieuws dat Ronald Janssen, die leraar technisch tekenen was in een middelbare school, in de gevangenis meermaals per maand het bezoek krijgt van een godsdienstlerares. Ze zouden al enkele maanden contact hebben. Intiem en ongestoord bezoek mag doorgaans pas na zes maanden. Daarvoor zien de twee elkaar nog niet lang genoeg, maar het zou voor "binnenkort" zijn.

De seriedoder uit Loksbergen werd in 2010 gearresteerd en bekende de moorden op de 18-jarige studente Annick Van Uytsel uit Diest, zijn buurmeisje Shana Appeltans (18) en haar vriend Kevin Paulus (22). In de loop van het onderzoek bekende hij nog een reeks aanrandingen en verkrachtingen van andere jonge vrouwen. Ook binnen een relatie kon hij seksueel agressief gedrag vertonen: zijn ex-vrouw Nathalie diende ooit een klacht tegen hem in.

Inmiddels zit Janssen een levenslange celstraf uit in de gevangenis van Hasselt. Daar ontvangt hij dus niet enkel bezoek van zijn ex en hun jongste dochtertje, maar intussen ook van zijn nieuwe vriendin.

Dat gedetineerden een relatie beginnen, is niet tegen te houden, zegt Laurent Sempot van het Directoraat-Generaal van het Gevangeniswezen. Hij wil niet ingaan op een individueel dossier, maar stelt wel dat zelfs voor seriedoders en verkrachters intiem bezoek mogelijk is. "De aard van het misdrijf waarvoor ze opgesloten zitten, heeft daar niets mee te maken. Er zijn overvallers waarbij het niet toegestaan wordt, bijvoorbeeld."

Wel is het zo dat bewezen moet worden dat er sprake is van een relatie. "Bij gedetineerden die een vrouw hebben, op hetzelfde adres als hun partner woonden of er kinderen mee hebben, is zo'n band gemakkelijk aan te tonen", legt Sempot uit. "Als het gaat om iemand die ze (beter) hebben leren kennen sinds hun verblijf achter de tralies, moeten ze een langdurig contact kunnen aantonen. Doorgaans gebeurt dat met brieven."

Het is de gevangenisdirectie die dan uiteindelijk het intieme bezoek goedkeurt. "Daarbij wordt niet zozeer, of niet enkel, gekeken naar de aard van het misdrijf, maar ook naar de veiligheid van alle betrokkenen. Eenmaal ongestoord bezoek is toegestaan, is dat toch met een frequentie van minstens één keer per maand. Maar ook dat heeft te maken met de faciliteiten in de gevangenis, het aantal kamers dat ervoor beschikbaar is en het aantal gedetineerden dat het aanvraagt."

'Volstrekt normaal'

De nabestaanden reageerden gisteren sereen op het nieuws. "Wat hij doet, interesseert ons eigenlijk niet zo veel." Al is er weinig begrip voor de vrouw die straks met Janssen afspreekt in het kleine kamertje. "Dat zij zich niet stoort aan de beestachtige manier waarop hij met vrouwen omging, dat kan er bij mij niet in."

Dat een seriedoder én vrouwenverkrachter überhaupt nog recht heeft op ongestoord bezoek met een vrouw, kan wenkbrauwen doen fronsen. Maar volgens experts is het volstrekt normaal. "Janssen is veroordeeld tot levenslang, niet tot 'levenslang én een verbod op seks'", zegt een gerechtspsychiater. "Hij kreeg een vrijheidsberovende straf, maar je mag hem niet zomaar andere zaken ontnemen. Anders zou je een gevangene bijvoorbeeld ook geen eten kunnen geven."