Direct naar artikelinhoud

Bestuurder Jacques Dubrulle stapt op bij Filmfestival Gent

De aangekondigde paleisrevolutie heeft zich voltrokken bij het Filmfestival Gent: sterke man Jacques Dubrulle heeft na interne oproer ontslag genomen als gedelegeerd bestuurder. Hij wordt opgevolgd door een driekoppig directiecomité.

Het opstappen van Dubrulle komt er nadat Bart Vandesompele, sinds september vorig jaar zakelijk leider van het Gentse filmfestival, de raad van bestuur gevraagd had om een standpunt in te nemen: blijft alles bij het oude, of komt er een nieuw team aan de macht dat het festival klaar kan maken voor de toekomst?

De kwestie kwam in een stroomversnelling nadat De Morgen vorige week berichtte over de interne machtsstrijd. Dubrulle, die al 33 jaar de sterke man is van het filmfestival, houdt als gedelegeerd bestuurder alle touwtjes strak in handen en laat weinig ruimte voor zijn medewerkers. Enkele voorgangers van Vandesompele die ook aangeworven waren om Dubrulle op te volgen, botsten om die reden al met Dubrulle en verlieten al snel het filmfestival. Vandesompele wilde zo'n scenario vermijden.

Nadat een stuurgroep vorige week was bijeengekomen om de opvolging van Dubrulle te bespreken, werd de keuze voor hen vergemakkelijkt omdat Dubrulle zelf besliste om zijn ontslag in te dienen. "Ik heb midden vorig jaar al de wens uitgedrukt om met pensioen te gaan, maar het is nu iets sneller gegaan dan verwacht", vertelt Dubrulle, die ontkent dat hij zich onder druk gezet voelde door de interne onvrede.

Veertigste editie

De raad van bestuur heeft het ontslag maandagavond eervol aanvaard. Dubrulle krijgt ook de titel van erevoorzitter en zal tijdens het volgende filmfestival, dat in oktober plaatsvindt, gehuldigd worden. Bovendien zal Dubrulle nog een rolletje blijven spelen in de organisatie. "Hij zal uitgenodigd worden op de vergaderingen en we hopen dat we zijn brede kennis, ervaringen en netwerk aan boord kunnen houden", zegt Andreas De Leenheer, voorzitter van de raad van bestuur.

Dubrulle wordt opgevolgd door een driekoppig directiecomité, voorgezeten door Bart Vandesompele, die de zakelijke kant van het festival voor zijn rekening neemt. De andere twee leden zijn artistiek directeur Patrick Duynslaegher, de ex-hoofdredacteur van Knack Focus, en programmator Wim De Witte. Het trio mag meteen de veertigste editie van het filmfestival voorbereiden, maar moet er vooral ook voor zorgen dat het festival de daaropvolgende jaren relevant en gezond blijft. Door de economisch moeilijke tijden is het bijvoorbeeld moeilijker geworden sponsors te overtuigen, maar ook het filmfestival van Oostende klopt steeds harder aan de deur.

Internationaal

Jacques Dubrulle zegt met een goed gevoel het Gentse filmfestival te verlaten. "Gent heeft nu toch een filmfestival dat niet alleen belangrijk is in België met zijn ruime programmatie en tentoonstellingen, maar ook een plaats heeft op de internationale agenda. Dankzij de sterke profilering op filmmuziek hebben we ook in het buitenland een eigen identiteit. De nieuwe ploeg moet nu bewijzen dat ze dat kan voortzetten."

Dat hij de concurrentie van het Oostendse filmfestival onderschat zou hebben, ontkent Dubrulle. "Oostende is een heel ander soort festival, opgericht vanuit een toeristische invalshoek. Gent heeft een heel andere historiek en is ontstaan vanuit de liefde voor de film. Maar ja, hoe meer belangstelling er is voor film, hoe beter. De filmsector heeft het nu allesbehalve makkelijk."