Direct naar artikelinhoud

Macron staat voor eerste grote test

De beloofde hervormingsplannen van de Franse president Emmanuel Macron worden vandaag aan een eerste test onderworpen. De president spreekt met vakbondsleiders en werkgevers over de economische maatregelen die wil doorvoeren.

De liberalisering van de arbeidsmarkt is een van de belangrijkste prioriteiten tijdens het eerste jaar van Macrons presidentschap. Hij wil het gemakkelijker maken voor bedrijven om mensen aan te werven en te ontslaan. Frankrijk heeft op dit moment een werkloosheidsgraad van 9,6 procent.

Macron ontmoet vandaag leiders van de grote vakbonden en Pierre Gattaz, hoofd van werkgeversorganisatie Medef. Maar het zal niet gemakkelijk zijn om zijn hervormingsplannen aan de bonden te verkopen. Vooral CGT, 680.000 werknemers sterk, stelt zich erg hard op.

De bond hield in het verleden ook al wekenlang, soms gewelddadige, protesten tegen de hervormingen van socialistisch ex-president François Hollande. Diens plannen om de ontslagvergoedingen te limiteren werden uiteindelijk afgevoerd nadat de bonden wekenlang olieraffinaderijen blokkeerden.

"Als de regering geen rekening houdt met onze voorstellen, zal dat tot boosheid en mobilisatie leiden", vermaande CGT-leider Philippe Martinez op radiozender Europe 1.

Macron wil Europa (en vooral Duitsland) tonen dat hij snel kan hervormen. Macron hoopt wellicht dat hij de meer hervormingsgezinde CFDT wel snel mee aan boord krijgt. Die steunde de plannen van vorig jaar en is inmiddels uitgegroeid tot de grootste vakbond in de privésector. Maar CFDT-chef Laurent Berger uitte ook al kritiek op Macrons beslissing om zijn plannen door te voeren met behulp van decreten. "Hij heeft het mis als hij denkt dat hij sociale conflicten kan vermijden door in de zomer decreten door te voeren."