Direct naar artikelinhoud

Huizenprijzen stijgen niet meer

Cijfers van makelaar Era bevestigen einde van vastgoedhausse in Vlaanderen

De gemiddelde verkoopprijs voor een huis in Vlaanderen lag vorige maand 1 procent lager dan in augustus 2007, zo blijkt uit de woningbarometer van vastgoedmakelaar Era. Maar in Wallonië zitten de huizenprijzen fors in de lift.

door Emmanuel Vanbrussel

Brussel l De Erastatistieken bevestigen eerdere signalen die duiden op een stabilisering van de huizenprijzen in grote delen van Vlaanderen sinds de zomer van vorig jaar. De prijzen van appartementen blijven in de meeste streken wel nog stijgen.

Era is met 115 kantoren het grootste makelaarsnetwerk in ons land na Century 21. Zijn verkoopcijfers geven dus een indicatie van de Belgische vastgoedontwikkelingen.

In grote delen van Vlaanderen was het afgelopen jaar dezelfde trend merkbaar: de huizenprijzen stabiliseren of dalen lichtjes, terwijl de appartementenprijzen stijgen. In Wallonië, waarvoor Era alleen details over de huizenmarkt geeft, is er van een stabilisering nog niets te merken. De gemiddelde verkoopprijs lag er in augustus 2008 ruim 8 procent hoger dan een jaar eerder.

In Vlaanderen kwam de gemiddelde verkoopprijs voor een huis uit op ruim 213.600 euro. Dat is dik 2.300 euro minder dan in augustus 2007. Vooral in West-Vlaanderen boerden de huizenprijzen achteruit. Vlaams-Brabant en Limburg zijn de uitzonderingen op de Vlaamse vastgoedmarkt. Daar zaten de huizenprijzen het afgelopen jaar nog met circa 3 procent in de lift.

Ook qua verkooptijd zijn er provinciale verschillen. In Limburg en West-Vlaanderen worden huizen sneller verkocht dan een jaar eerder, terwijl in Vlaams-Brabant een verkoper gemiddeld iets meer geduld moet oefenen. Over heel België staan huizen gemiddeld iets langer te koop dan een jaar geleden (94 dagen in België, 91 dagen in Vlaanderen).

Terwijl de huizenprijzen stabiliseren, blijven de appartementenprijzen stijgen (+ 2,3 procent in Vlaanderen). In het populaire segment van de appartementen met twee slaapkamers loopt de prijsstijging op tot bijna 7 procent. Een appartement met twee slaapkamers kost in Vlaanderen gemiddeld 165.799 euro.

Fors dalende vastgoedprijzen op de Amerikaanse woningmarkt ontketenden de wereldwijde kredietcrisis. Ook in Spanje, Ierland en het VK moest de immobiliënmarkt in het voorbije anderhalve jaar rake klappen incasseren. Volgens Era zijn zulke scenario's onwaarschijnlijk in België, ondanks de turbulente economische tijden. Iain Cook, bestuurder van Era België, wijst erop dat het aantal transacties de afgelopen jaren stabiel is gebleven: "De markt in België is zo stabiel dat het bijna saai wordt. De prijzen zijn de laatste jaren zeer geleidelijk gestegen. Het is onze overtuiging dat het geen zin heeft om een aankoop uit te stellen in de hoop op lagere prijzen."

"Het lijkt me logisch dat een vastgoedmakelaar dat zegt", reageert Paul De Wael van het studiebureau Stadim. "Maar verdere beperkte prijsdalingen zijn niet uitgesloten. Als er slecht nieuws komt over de koopkracht, drukt dat op het gemoed van de kandidaat-kopers. Het is best mogelijk dat ze voorzichtiger worden, zeker mocht de hypotheekrente fors de hoogte in gaan. Die rente is al bij al nog relatief laag gebleven."

Toch verwacht ook Stadim geen vastgoedcrash op de Belgische markt. De Wael: "Wij zien geen enkele reden om een crash te verwachten. Het aantal verkopen blijft vrij hoog, wat erop wijst dat de koperskant nog goed draait. Een crash ontstaat precies wanneer niemand meer wil kopen. In die situatie zit de Belgische markt niet."