Direct naar artikelinhoud

'Ook Syrische rebellen begaan misdaden tegen mensheid'

Zowel de Syrische rebellen als het Syrische regime begaan oorlogsmisdaden, en extremistische groeperingen maken zich schuldig aan misdaden tegen de mensheid. Zeker een kwart miljoen mensen ligt, na drie jaar oorlog, bijna voortdurend onder vuur. Dat zegt de VN-Mensenrechtenraad in een nieuw rapport.

Het is de eerste keer dat de VN ook de Syrische oppositie beschuldigt van deze misdaden. Eerder werden vooral die van het regime op de korrel genomen. De Mensenrechtenraad zegt dat de folteringen en detenties het werk waren van vooral islamistische en extremistische fracties binnen de Syrische oppositie.

Groeperingen als de Islamitische Staat van Irak en de Sham (ISIS), het met Al Qaida geaffilieerde Jabhat al-Nusra en de islamistische Ahrar al-Sham hebben volgens de VN allemaal detentie- en foltercentra.

Hun oorlogsmisdaden betreffen moord, executie zonder proces, foltering, gijzeling, verkrachting en seksueel geweld, het gebruik van kindsoldaten en het met dwang verplaatsen van burgers. Maar ook meer gematigde groeperingen, die samenwerken met het Vrije Syrische Leger, maken zich schuldig aan het ontvoeren en vermoorden van Syrische soldaten.

In het geval van de extremistische ISIS gaat het om misdaden tegen de mensheid in de provincie al-Raqqa. In die provincie en de gelijknamige stad, die de extremisten zowat beschouwen als hun 'hoofdstad', geldt al enige tijd de facto de shariawetgeving. In oktober 2013 werd een 26-jarige man geslagen en aan zijn armen aan het plafond gehangen omdat hij homoseksueel was. Nog diezelfde maand werd de directrice van een school met zweepslagen bewerkt omdat ze geen hijab wilde dragen.

Het Syrische regime krijgt opnieuw erg scherpe kritiek voor de aanvallen op gewone burgers en het systematisch vermoorden, folteren en verkrachten door regeringssoldaten en leden van andere officiële veiligheidstroepen. Ze passen, net als de rebellen, de tactiek van belegering en uithongering van de burgerbevolking toe. Regeringstroepen trekken zich ook niets aan van de speciale bescherming die ziekenhuizen en medisch of humanitair personeel genieten, aldus de VN.

Krijgt ook een veeg uit de pan: de VN zelf, waarvan de Veiligheidsraad niets heeft gedaan om de gruwel in Syrië te stoppen.