Direct naar artikelinhoud

Als VdB naar huis moet, wint Greipel

Dat was er eentje voor Jurgen Van den Broeck, zei André Greipel. Net als twee jaar geleden. Wanneer de klassementsrenner van Lotto uit de Tour verdwijnt, wint zijn Duitse ploegmaat.

Greipel was gebeten. Omdat hij wist dat hij woensdag in Marseille een fout had gemaakt. Vierde in de sprint die door Cavendish werd gewonnen, daar kon hij niet blij mee zijn. Gebeten ook omdat kopman Jurgen Van den Broeck gisteren uit de Tour verdween. Het nieuws kwam bij de ploeg aan als een harde klap.

VDB was een renner voor het klassement. Greipel is er een van etappezeges. Vorig jaar in de Tour de France won hij er drie. Dit jaar stond hij nog op nul. Vorige week zaterdag in Bastia viel hij anderhalve kilometer voor de streep zonder versnellingsapparaat. Terwijl zijn concurrenten als gekken tekeer gingen, stond Greipel doodgemoedereerd te wachten op een nieuwe fiets. Woensdag lukte het dus ook niet.

Roelandts

Maar gisteren mocht het gewoon niet mis gaan. Het is niet omdat Van den Broeck er niet meer is, dat de Tour gedaan is. "Marc Sergeant drukte het ons stevig op het hart. Hij heeft goed werk gedaan in de ploegbus donderdagmorgen. 'Dat we dit uit ons hoofd moesten zetten', zei hij. En dat we ons op etappewinst moesten concentreren. We hebben getoond dat we karakter hebben in deze ploeg. En ook de paardenkracht om het af te maken."

De overwinning kwam er na uitstekend ploegwerk van Jürgen Roelandts, die eindelijk weer op volle kracht koerste. Roelandts is een onmisbare schakel in de sprinttrein, maar had de voorbije dagen last van een geblokkeerde rug. Woensdag moest hij op het laatste klimmetje voor Marseille het peloton lossen. Gisteren trok Roelandts zijn ploegmaats zelf over de laatste kleine helling van de rit.

Volgens het boekje

"We hadden ons voorgenomen om het beter te doen dan woensdag", zei Greipel. "In de Tour betaal je elke fout cash. Donderdag hebben we volgens het handboek gesprint. Dat Jurgen Van den Broeck er niet meer bij is, is natuurlijk slecht nieuws voor ons. Maar we moeten toch weer vooruit kijken. Het was een erg nerveuze rit voor ons. We wisten dat we kans maakten om de sprint te winnen. Daarom zijn we de hele dag heel scherp gebleven."

Naast etappewinst heeft André Greipel ook nog de groene trui in zijn hoofd. Hij is nu tweede in de voorlopige tussenstand achter Peter Sagan. Het wordt een prestigestrijd tussen Sagan, Greipel en Cavendish. Ook de Brit zei woensdag niet neen tegen de groene trui. Cavendish eindigde gisteren vierde. Net als Greipel de dag voordien.