© AP

Beurs van Moskou in de plus, in tegenstelling tot elders in de wereld

Toen het duidelijk zou worden dat Donald Trump de presidentsverkiezingen in de VS zou winnen, kleurden de beurzen bloedrood. De Aziatische beurzen sloten af met serieus verlies en de Europese beurzen openden bijna 3 procent lager. Maar het blijkt nu te gaan om een mini-crash, de laatste cijfers zijn terug positiever. Er blijven wel aanwijzingen voor een sterk verlies op de Amerikaanse markten, mogelijk de slechtste dag sinds de terroristische aanvallen op de VS van 11 september 2011.

Tegenover de euro verloor de dollar onmiddelijk terrein. De Bel 20 is woensdagochtend van start gegaan met een verlies van bijna 3 procent. Ook de beurzen van Parijs en Amsterdam schreven gelijkaardige verliezen in de tabellen. Toch was dit meteen minder dan verwacht: de futures wezen op 4 verlies. Na een kwartiertje krabbelden de meeste Europese indexen alweer overeind.

De Aziatische beurzen openden op 1 procent winst, maar zakten in elkaar toen de resultaten uit de VS op een overwinning van Trump begonnen te wijzen. De Nikkei-index, de beurs in Tokio, sloot woensdag af op 16.251,54 punten, maar liefst 5,4 procent lager dan de slotkoers van dinsdagavond. Ook de andere Aziatische beursindicatoren kleuren Republikeins rood. De Singapore’s Straits Times index ging -2 procent, de Hang Seng index in Hongkong -3 procent en de KOSPI-index in Zuid-Korea eindigde 2,7 procent in het verlies. Hetzelfde beeld doet zich voor in Australië: de All Ordinaries in Sydney zakte 2 procent

Grote ongerustheid in VS

Volgens het financieel persbureau Bloomberg leeft de ongerustheid wel fel op de Amerikaanse markten. De stock futures op de S&P 500 en op de Dow Jones Industrial Average staan meer dan 4 procent lager. Als deze namiddag Wall Street de deuren opent, staat er vermoedelijk de ergste beurscrash sinds 9/11 te wachten.

Ondertussen is de goudprijs gestegen met 3,4 procent. Dit is het hoogste niveau sinds juni. Beleggers zetten dan ook traditioneel in op goud in onzekere tijden.

Mexicaanse munt valt diep

De Mexicaanse munt heeft zich de afgelopen maanden ontwikkeld tot een van de belangrijkste financiële graadmeters in de Amerikaanse verkiezingsstrijd. Stijgende kansen voor Donald Trump leidden daarbij tot een diepe val van de peso, vanwege de vele hatelijke opmerkingen van de vastgoedmagnaat over Mexicanen en zijn wens om het vrijhandelsverdrag met Mexico en Canada te verscheuren.

De voorbije vier dagen was de peso telkens gestegen. Zo werd de peso dinsdag bijna 1 procent meer waard, nadat de munt maandag al ruim 2 procent had gewonnen. Was het verlies eerst beperkt tot 8 procent, dan staat de peso rond vijf uur liefst 12 procent lager dan gisteren.Voor het eerst deze eeuw moeten nu echter meer dan 20 peso’s betaald worden voor één dollar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer