© bayer

Labo kweekt groenten van de toekomst: trendy, gezond en tikkeltje ongewoon

In het lab en de kassen van Bayers groenteafdeling Nunhems in de buurt van Roermond worden de groenten van de toekomst gekweekt: trendy, gezond en een tikkeltje ongewoon. Van paarse wortelen, over niet lekkende tomaten tot sla die zonder grond geteeld wordt.

ml

Ook de smaak wordt aangepast. “We gaan af op de wensen van de consument”, zegt Coert Engels, hoofd veredeling van Nunhem. Bij het veredelen van planten worden de gewassen verbeterd zodat ze beter voldoen aan de eisen van de consument. Een veredelaar selecteert bijvoorbeeld groenten met de gewenste erfelijke eigenschappen, en maakt daar nieuwe rassen van. “Eten moet tegenwoordig niet enkel gezond en lekker zijn, het moet er ook goed uitzien én snel klaar zijn. Maar de smaak komt natuurlijk nog altijd op de eerste plaats”, zegt Engels. Groenten worden daarom ontdaan van hun uitgesproken smaak. “Denk maar aan komkommers, die zijn vandaag veel minder bitter dan vroeger. Zo kunnen we tomaten door veredeling ook veel zoeter maken.”

Paprikawortel

Al zijn de mogelijkheden niet eindeloos. “Zo gaan we bijvoorbeeld nooit wortelen kweken met de smaak van paprika’s”, zegt de veredelaar. “Enerzijds omdat het simpelweg niet kan.

We kunnen enkel binnen hetzelfde ras eigenschappen aanpassen. Maar anderzijds wil de consument ook helemaal geen wortels die naar paprika smaken.”

Een wortel van een ander kleurtje voorzien gaat dan weer wel. Zo bestaat er ondertussen een heel kleurenpalet aan wortels: van paars tot wit. Maar nattevingerwerk is het niet. “Het ontwikkelen van een nieuwe generatie wortelen vergt tussen de vijftien en twintig jaar”, zegt Engels. Ook kweekmethodes en andere eigenschappen worden ondertussen aangepast. “Zo telen we sla zonder grond. De wortels van de sla zetten we in water, met alle nodige voedingsstoffen. Zo komt er geen grond aan te pas. Dat is veel hygiënischer. Of tomaten die niet lekken. Dat is vooral interessant voor fastfoodketens.” Door slim te veredelen kunnen groentjes ook langer bewaard worden. Het formaat van de groenten van de toekomst is bovendien opvallend kleiner. “Handig om snel mee te pakken, én dat gaat voedselverspilling tegen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer