Direct naar artikelinhoud

China en Zuid-Korea op ramkoers met Japan

Japan kreeg het tijdens twee diplomatieke incidenten zowel met Zuid-Korea als met China aan de stok.

Het is geen toeval dat Tokio net gisteren onder vuur kwam te liggen. 15 augustus is een belangrijke datum in de Japanse geschiedenis. In 1945 kondigde keizer Hirohito die dag de overgave van zijn land aan. Dezelfde dag werd Korea onafhankelijk.

De Koreaanse president Lee Myung Bak vroeg Tokio in een toespraak om compensaties voor het leed dat de Koreaanse seksslavinnen werd aangedaan tijdens de oorlog. Vrijdag al zette hij de relaties met Japan onder druk door een bezoek te brengen aan de Dokdo-eilandjes, die officieel onder de controle van Zuid-Korea vallen maar door Japan worden geclaimd. Na het bezoek van Lee riep de Japanse regering haar ambassadeur uit Zuid-Korea terug.

Kustwacht verschalkt

Ook met China betwist Japan eilandjes, en dat zorgde voor een tweede incident. Vijf Chinezen slaagden er gisteren in de Japanse kustwacht te verschalken en de Senkaku-eilanden te betreden. Die worden gecontroleerd door Japan maar opgeëist door zowel China als Taiwan. Met hun actie wilden de activisten het bezoek van een Japanse parlementaire delegatie dwarsbomen. Ze werden opgepakt 'wegens schending van de Japanse migratiewetgeving'.

De Japanse eerste minister Yoshihiko Noda reageerde woedend. De Chinese ambassadeur in Tokio werd al op het matje geroepen bij de Japanse minister van Buitenlandse Zaken. De Senkaku-eilanden - die door China de Diaoyu-eilanden worden genoemd - zorgden al vaker voor spanningen tussen beide landen. Ze liggen vlak bij drukke scheepvaartroutes, er leven grote visbestanden en er zouden ook grote olievoorraden aanwezig zijn.