Direct naar artikelinhoud

'Migratiebeleid Maggie De Block ontziet criminelen'

Staatssecretaris Maggie De Block (Open Vld) zet onschuldige asielzoekers uit, terwijl criminele illegalen mogen blijven. Dat zegt N-VA-Kamerlid Theo Francken op basis van cijfers die hij heeft verzameld. De Block weerlegt dat.

"Wie had ooit kunnen denken dat België de gunst van de regularisatie zou schenken aan illegalen die zware feiten plegen?", vraagt Francken zich luidop af. Naar jaarlijkse gewoonte bundelde N-VA allerlei cijfermateriaal over het migratiebeleid in België. De conclusie is bijzonder scherp voor De Block. "De hoera-berichten over het migratiebeleid kloppen niet. De cijfers lijken positief te evolueren, maar De Block gaat alleen voor de gemakkelijkste resultaten."

"Dit is geen aanval op De Block. Ik vind alleen dat de waarheid haar rechten heeft. En die luidt dat alleen de vrijwillige terugkeer van vreemdelingen is gestegen", zegt Francken. De uitzet van illegale criminelen daarentegen is volgens de N-VA'er een probleem. "Een correct terugkeerbeleid zou absolute prioriteit moeten geven aan de repatriëring van illegale criminelen. Maar daar maakt deze regering geen punt van", zegt Francken.

Van de illegale vreemdelingen die in 2012 administratief werden aangehouden, werd 8,8 procent opgesloten in een gesloten centrum met het oog op verwijdering. Tussen januari en april van 2013 ging het om 8,0 procent. Dat cijfer staat in schril contrast met de illegalen die tijdens een identiteitscontrole toevallig tegen de lamp liepen. Daarvan werd 14,4 procent opgesloten.

"Een illegaal die gewoon niet in orde is met zijn papieren heeft bijna tweemaal zoveel kans om teruggestuurd te worden als een illegaal die diefstallen pleegt. Waar is de logica?", vraagt Francken.Uit andere cijfers die hij verzamelde, blijkt dat slechts 4,5 procent van de illegale criminelen na hun gevangenisstraf worden aangehouden om het land uitgezet te worden. In 2007 was dat nog 18,5 procent.

Ook de gedwongen uitzettingen moeten omhoog, vindt N-VA. Die vermoedt dat de Dienst Vreemdelingenzaken amper illegalen opsluit omdat de gesloten centra propvol zitten. Een andere oorzaak ligt volgens Francken bij het gebrek aan terugname-akkoorden met Marokko, Tunesië en Algerije. Bij een overname-akkoord worden illegalen teruggestuurd wanneer ze vanuit dat land illegaal zijn binnengekomen of over een verblijfsvergunning van het land beschikken.

De Block is niet onder de indruk van de kritiek. Ze zegt dat ze haar terugkeerbeleid onverminderd voortzet. "Daarbij blijven de accenten liggen op een humaan en correct beleid." Dat er geen aandacht gaat naar de gedwongen terugkeer, klopt volgens De Block overigens niet. "We hebben eerst de asielcrisis onder controle gebracht én ingezet op vrijwillige terugkeer", zegt ze, "maar we hebben ons evengoed gefocust op mensen die de openbare orde en veiligheid verstoren."

De Block goochelt ook met andere cijfers. Zowel de algemene gedwongen terugkeer als die van illegale ex-gedetineerden zitten volgens haar in de lift. Uit de gevangenissen en de gesloten centra zijn in 2012 in totaal 378 ex-gedetineerden verwijderd, waarvan 165 in de eerste jaarhelft. In de eerste zes maanden van 2013 gaat het om 285 verwijderingen. "Een duidelijke stijging", aldus De Block.

illegalen verlieten in 2012 het land via repatriëring, 1.895 via terugdrijving (snelle repatriëring), 5.644 deden dat vrijwillig

illegale criminelen werden in 2012 in een gesloten centrum geplaatst. Dat is 8,8%. Drie jaar geleden waren dat 1.085 criminelen, ofwel 16,9%

van de illegale criminelen werd nadat ze hun celstraf hadden uitgezeten aangehouden met het oog op verwijdering. Drie jaar geleden was dat 9,8%. Vijf jaar geleden 18,5%

vluchtelingen per 100.000 inwoners werden in 2012 erkend. Het Europese gemiddelde ligt op 20