Direct naar artikelinhoud

Nieuw stadion bijna een feit

Nog vijf maanden en het nieuwe stadion van AA Gent is een feit. Manager Michel Louwagie passeert dagelijks met een gelukzalige glimlach aan de bouwwerken. Hij ziet dat de arbeiders momenteel bezig zijn met de dakconstructie en het sportieve gedeelte, zoals de kleedkamers. 'Dit bezorgt ons energie', weet Louwagie.

Wie op de E17 en zelfs op de E40 voorbij Gent rijdt, kan onmogelijk nog naast het Arteveldestadion kijken. De nieuwe voetbaltempel van de Buffalo's rijst uit de grond. De vier tribunes staan er al een tijdje, de hoeken zijn dicht en tegenwoordig maakt bouwbedrijf Ghelamco werk van het dak. "Je ziet dat het vooruit gaat", klinkt Louwagie fier.

"De bedoeling is dat we op 15 juli een eerste keer in ons nieuwe stadion spelen. En we zitten op schema. Volgende maand, op 20 maart, starten we zelfs al met de abonnementenverkoop." Op de website waar je de ontwikkelingen kan volgen, blijkt dat het stadion momenteel voor zestig procent af is. "De arbeiders zijn momenteel ook bezig met het commerciële gedeelte, waaronder de skyboxen, de business seats en de verschillende restaurants."

Fans kunnen binnenkort namelijk kiezen uit drie verschillende eetgelegenheden, waar je dagelijks terechtkan. Alleen de sandwichbar zal op wedstrijddagen gesloten zijn. Het gewone restaurant en het chique restaurant blijven wel open. "We hebben trouwens een akkoord met een sterrenchef", laat de algemeen manager weten. Wie dat is, wil Louwagie evenwel nog niet kwijt.

Naast de drie restaurants is er in het Arteveldestadion ook plaats voor zes frituren en vijf foodcorners, waar supporters bij wedstrijden onder meer Aziatisch, Italiaans of vegetarisch kunnen eten.

Daarnaast zijn er ook een vijftiental drankstanden. Dat alles bevindt zich op de promenade. "Het paradepaardje van het nieuwe stadion", omschrijft Louwagie. "Iedereen zal elkaar daar ontmoeten, achter glas, met zicht op de omgeving rond het stadion. Schalke 04 en Bayern München hebben ook zo'n promenade."

Gent is intussen achter de schermen druk bezig. Een van de zaken is het intern noodplan op punt zetten. "Wat ga ik tevreden zijn als het helemaal af is en alles achter de rug is. Gent kan nu een beetje victorie kraaien, maar het is ook voor ons moeilijk geweest, hoor. In 2001 zijn we ermee begonnen. En zonder de drive van onze burgemeester Daniël Termont, met in zijn kielzog Christophe Peeters, was het nooit gelukt", zegt Louwagie.

"Hij ontmoette in 2008 Paul Gheysens van Ghelamco. Die heeft ervoor gezorgd dat ons stadion er binnenkort zal staan. In tijden van economische crisis." Louwagie denkt dan ook dat het nog lang zal duren vooraleer er nog een nieuw voetbalstadion komt in België. "Ik schat minstens zeven à acht jaar. Met uitzondering van een stadion voor de nationale ploeg."