Direct naar artikelinhoud

Regering bekijkt maatregelen tegen hoge energieprijzen

De regering is zich terdege bewust van de stijging van de energieprijzen, maar werkt aan een reeks maatregelen om hier iets aan te doen. Dat heeft aftredend premier Yves Leterme in de Kamer gezegd.

Vooral door de stijgende energieprijzen rijst de inflatie de laatste maanden opnieuw de pan uit. De oppositiepartijen sp.a en Groen! verweten de regering gisteren tijdens het vragenuurtje hier niets aan te doen. Sp.a-fractieleider Bruno Tobback laakte de houding van CD&V, die deze week in het parlement voorstellen terzake in commissie wegstemde. De opmerking veroorzaakte een fel debat waarin ook N-VA en LDD zich mengden.

Leterme erkende dat de energieprijzen de hoofdoorzaak zijn van de opstoot van de inflatie. Tweede belangrijkste factor: de prijs van rozen, die met 39 procent de hoogte inging, volgens de eerste minister een voorbeeld om aan te tonen dat het probleem complexer is dan gedacht.

Hoewel de regering in lopende zaken een beperkte manoeuvreerruimte heeft, gaat ze toch maatregelen nemen, verzekerde Leterme, die verwees naar de verplichte omzetting van het derde Europese energiepakket waarbij maatregelen zullen worden genomen om de prijsvolatiliteit te beperken.

Er liggen volgens de premier drie pistes op tafel: de invoering van een verplichte voorafmelding van prijsstijgingen, een a posteriori controle van prijzen zoals die bestaat in Scandinavië - met boetes als de prijzen onterecht de hoogte ingingen - en een vorm van overleg met de sector om die aan te zetten zelf de prijzen in te perken. Bij het opstellen van de begroting gaat de regering ook bekijken in welke mate de zogenaamde welvaartsenveloppe zal worden aangewend. Naar aanleiding van de discussie over het interprofessioneel overleg beloofde de regering meer geld uit te trekken dan de sociale partners afspraken. Hoeveel dat precies zal zijn, moet nog worden uitgemaakt.

De oppositie was niet tevreden met het voornemen van de regering. Mensen die moeite hebben om rond te komen, kun je niet sussen met een bos snijbloemen, stelden Tobback en Wouter De Vriendt (Groen!) in een vrij gelijkaardige repliek.