Direct naar artikelinhoud

'De Bruyne en Lukaku zijn klaar voor Chelsea'

José Mourinho wil Kevin De Bruyne en Romelu Lukaku volgend seizoen in het shirt van Chelsea zien spelen. Op zijn officiële voorstelling in Londen bevestigde de Portugees het nieuws van de voorbije weken. 'Kevin en Romelu zijn klaar voor Chelsea. Het is mijn job om ze beter te maken.'

Ze gingen eventjes naar omhoog, de wenkbrauwen van José Mourinho, toen hij plots een vraag kreeg over de Belgische huurlingen van Chelsea. Op zijn eerste persconferentie als nieuwe coach van 'The Blues' - een langverwachte comeback na zes jaar afwezigheid - wou Mourinho zo weinig mogelijk over specifieke dossiers praten.

"Ik wil me hier eerst opnieuw wat inwerken", suste hij de zowat 200 journalisten die naar Stamford Bridge waren afgezakt. Al is de Portugees ook de kwaadste niet. "Komen jullie uit België? Dan zou het zonde zijn dat je zonder quote naar huis moet."

Over zijn plannen met Kevin De Bruyne (21) en Romelu Lukaku (20) weidde Mourinho dan toch een beetje uit. "Chelsea heeft al heel wat in die twee jongens geïnvesteerd, maar ze zijn het waard. Ik vind het een goede zaak dat ze zo vroeg bij de club zijn gehaald. Ze hebben het ideale profiel voor Chelsea. Het is nu mijn job om het beste uit hen te halen. Ik wil dat heel graag doen."

"Ik geloof dat ze allebei klaar zijn om naar Chelsea terug te keren. Ze zijn klaar om eindelijk deel uit te maken van deze club." Mooie, lovende woorden van een van de meest succesvolle coaches van het voorbije decennium. Of ze ook volstaan om de twee Belgische toptalenten effectief naar Stamford Bridge terug te halen, is nog onduidelijk.

Voor Lukaku is er geen probleem - de spits staat te springen om terug te keren. De Bruyne twijfelt. Hij wil volgend seizoen vooral een basisplaats en dat lijkt bij Chelsea een stuk lastiger af te dwingen dan bij Borussia Dortmund, de club die hem graag wil.

Concurrentie

Voor het oog van de wereld wou Mourinho laten uitschijnen dat hij nog geen woord met beide Rode Duivels heeft gewisseld, maar de voorbije dagen raakte in ons land al bekend dat zowel Lukaku als De Bruyne met de Portugees aan de lijn hebben gehangen. In die korte gesprekken was Mourinho zeer lovend, maar bleef hij tegelijk ook op de vlakte over eventuele speelkansen.

Dat deed hij gisteren opnieuw. Al was die boodschap er voor de hele kern. "Laat mij duidelijk zijn: niemand krijgt garanties, ook niet de jongens die ik nog ken uit mijn vorige periode. Iedereen zal zich bij mij moeten bewijzen en zal een eerlijke kans krijgen."

Dat is op zich goed nieuws voor jongens als De Bruyne en Lukaku - en bij uitbreiding Eden Hazard - want het verkleint het risico op een seizoen pendelen tussen bank en tribune. Al is die politiek van Mourinho ook relatief. De komende maanden zal er immers nog ingekocht worden. "Ik wil geen halve ploeg kopen, maar er zullen zeker transfers gedaan worden", draaide Mourinho niet rond de pot.

Het maakt dat de concurrentie voor Lukaku en eventueel ook voor De Bruyne in Londen niet van de poes zal zijn. Eén zaak is na gisteren heel duidelijk: waar ze volgend seizoen ook spelen, Mourinho zal de ontwikkeling van De Bruyne en Lukaku van dichtbij volgen. Dat kan de twee alleen maar ten goede komen.