Direct naar artikelinhoud

Tabakssector verdient goed geld aan tax shift

Door de tax shift zou een pakje sigaretten 70 cent duurder worden. Dat moet Belgen niet alleen ontraden om te roken én de staatskas spijzen. Maar uw gezondheid en de overheid zijn niet de enige winnaars: tabaksbedrijven zouden in drie jaar 261 miljoen euro extra opstrijken.

De tax shift geeft de tabaksbedrijven een cadeau van maar liefst 261 miljoen euro, zo meldt Le Soir. In ons land worden 489 miljoen pakjes verkocht. Tegen 2018 zouden die per stuk 70 cent opslaan, wellicht met verhogingen van 20 à 30 cent per jaar. Dat moet de staatskas tegen 2018 zowat 225 miljoen euro opleveren.

Hoe dat precies zal worden ingevoerd, wordt in september vastgelegd, benadrukken de kabinetten van Financiën en van Volksgezondheid. Maar het bedrag van 225 miljoen euro wijst er volgens Luk Joossens van de Stichting tegen Kanker op dat er met proportionele accijnzen zal worden gewerkt, wat goed nieuws is voor de tabaksbedrijven.

Proportionele accijnzen zijn percentages van de verkoopprijs, die de fabrikant meer ruimte geven om zijn prijs en winstmarge zelf te bepalen. "Door zulke accijnzen te gebruiken, geeft men de tabaksproducenten ongeveer 37 procent cadeau", zegt Joossens. "Dat staat hen toe om in drie jaar tijd zowat 261 miljoen euro extra op te halen. De tabakslobby zal dus als winnaar uit de tax shift komen. We hadden ons geen slechter scenario kunnen voorstellen."

Voor de antitabakslobby houdt de tax shift dan ook een helemaal verkeerde strategie in als die gebruikers het roken wil ontraden. "De laatste vijftien jaar hebben opeenvolgende regeringen de politiek gevolgd van lichte prijsverhogingen, die een constante groei van de fiscale inkomsten betekenen maar ook een grote marge voor de tabaksindustrie. Maar dankzij de tax shift zal de regering de komende drie jaar nóg vrijgeviger zijn voor de tabaksindustrie."