Direct naar artikelinhoud

Studenten krijgen extra factuur

Een factuur van 28 tot 60 euro. Die moeten studenten van hogescholen als de HoWest betalen voor voorzieningen als drukwerk en softwarelicenties. 'We worden hier voor een stuk toe gedwongen en kunnen dat geld niet missen', klinkt het bijde scholen.

Een extra factuur bovenop het inschrijvingsgeld. Die kregen studenten van een opleiding van de hogeschool Odisee in de bus. Zij werden gevraagd om 28 euro te betalen. Een bijdrage die volgens de hogeschool is gebaseerd "op een solidariteits- principe" en moet dienen om verbruiksgoederen in laboratoria, drukwerk, bepaalde software- licenties en eventueel busvervoer te betalen.
Het doet sterk denken aan de ophef die in november ontstond rond het West-Vlaamse Vives, toen duidelijk werd dat de hogeschool aan stu- denten een algemene bijdrage van 80 euro vroeg. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) liet daarop in de Commissie Onderwijs van het Vlaams Parlement verstaan dat zo'n forfaitaire aanrekening zonder specifieke verantwoording niet kan. Na de nodige maatschappelijke veront- waardiging liet de school weten in de toekomst af te stappen van deze berekening.
Maar nu blijkt dat niet alleen Vives, maar ook Odisee en HoWest op het oog soortgelijke facturen uitsturen. Zo moeten studenten aan die laatste hogeschool 30 of 60 euro betalen, afhankelijk van hoeveel vakken zij hebben opgenomen. "Het is een minimaal bedrag dat is afgestemd met de studentenraden", zegt HoWest-directeur Lode De Geyter. "Als we die rekening in detail zouden moe- ten uitsplitsen en aan elke student een individueel berekend bedrag zouden moeten vragen, dan betekent dat veel meer administratief werk. Het zou inhouden dat de individuele factuur voor de student veel duurder zou uitvallen, zeker voor bepaalde technische opleidingen."

'Het mag niet'

Ook Thomas More lijkt studenten een vast bedrag aan te rekenen. Zo vraagt de hogeschool volgens het onderwijsreglement zo'n 50 euro voor het gebruik van het elektronische leerplatform
Toledo. Maar dat bedrag wordt al een paar jaar niet meer geïnd, zo geeft directeur Machteld Verbruggen aan. "Wij hebben dat drie jaar geleden afgeschaft, omdat het niet mag en niet kan. Maar dat andere hogescholen zulke facturen uitsturen, kan ik begrijpen. Want het is niet meer te doen."
Verbruggen legt daarmee de vinger op de wonde. In tien jaar tijd zijn er aan de hogescholen liefst 33.376 studenten bijgekomen, terwijl de overheidsfinanciering per student met een kwart is gedaald. Terwijl zij vandaag 5.000 euro per stu- dent ontvangen, konden ze in 2008 nog 6.800 euro tegemoetzien. Het zorgt ervoor dat het water hen aan de lippen staat.
"We rekenen het forfaitaire bedrag aan voor klei- nere kosten", zegt Toon Martens, directeur van University Colleges Leuven-Limburg. "Als we over een riante financiering zouden beschikken, zou het anders zijn. Deze bedragen hebben altijd al bestaan, maar zijn nog noodzakelijker geworden. We kunnen dat geld gewoon niet missen. Men mag van ons geen wonderen verwachten en we gaan de politiek hier duidelijk op aanspreken. Wij wor- den hier immers voor een stuk toe gedwongen."
Het kabinet-Crevits geeft opnieuw aan dat een louter forfaitaire aanrekening zonder specifieke verantwoording niet kan. "Er moet een duidelijke band zijn tussen wat een student betaalt en waar- voor het dient. Een instelling moet dat kunnen verantwoorden.
"We hebben de regeringscommissarissen dan ook gevraagd om een onderzoek te verrichten voor het volledige hoger onderwijs. Zij gaan na hoe de studiekosten worden aangerekend en of de instellingen rekening houden met de regel- geving. Tegen begin april moeten zij duidelijkheid verschaffen."