Direct naar artikelinhoud

Balkan-landen en Oostenrijk stellen vluchtelingenlimiet in

De politie in Oostenrijk, Slovenië, Macedonië, Servië en Kroatië is een vluchtelingenlimiet overeengekomen: voortaan mogen zo'n 580 vluchtelingen per dag de Balkan-landen door. Dat meldt de Sloveense politie.

Alleen op die manier kan de buitengrens van de Schengen-zone, die tussen Slovenië en Kroatië loopt, worden gecontroleerd, luidt de argumentatie.

Het Europese samenwerkingsverband vertoont steeds meer barsten onder druk van de vluchtelingencrisis. Diverse lidstaten kondigden gisteren nieuwe unilaterale maatregelen aan. Griekenland heeft ferry's die vluchtelingen van de Griekse eilanden naar het vasteland brengen, tijdelijk stilgelegd. Het land staat onder druk: 20.000 vluchtelingen zijn gestrand in Griekenland, omdat Macedonië de grens heeft afgesloten voor een deel van hen.

Duizenden vluchtelingen steken vanaf Turkije in smokkelaarsboten de zee over naar naastgelegen Griekse eilanden, zoals Lesbos. Vanaf daar pakken ze ferry's naar het vasteland. Die boten liggen nu voor enkele dagen stil, zegt de Griekse transportminister Thodoris Dritsas. Enkele grote veerboten zijn aangemeerd bij de eilanden Samos, Lesbos en Chios, daar kunnen vluchtelingen in overnachten.

Spanningen

Getuigen zeggen dat Macedonië, dat het volgende land op de route naar Europa is, alleen Iraakse en Syrische vluchtelingen doorlaat. Afghanen zouden worden geweigerd. Hierdoor zijn 2.500 vluchtelingen gestrand in de Griekse grensplaats Idomeni. De diplomatieke spanningen tussen Griekenland en Oostenrijk zijn hoog opgelopen. Athene heeft een verzoek van de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Johanna Mikl-Leitner om een bezoek te brengen aan Griekenland, afgeslagen.

Griekenland riep gisteren zijn ambassadeur uit Oostenrijk terug uit woede over de sluiting van de grens daar en dreigde besluitvorming van de Europese Unie te blokkeren als er geen gecoördineerde actie van de vluchtelingenproblematiek komt. EU-president Tusk trok woensdag aan de noodbel: de Europese Unie is volgens hem in "een van de gevaarlijkste periodes uit haar geschiedenis" beland. EU-ambtenaren waarschuwden gisteravond nog maar eens: het vrije reizen binnen de Schengen-zone komt ten einde als Turkije de vluchtelingenstroom voor 7 maart niet weet in te perken.

Op die dag overlegt de EU weer met Turkije over het vluchtelingenvraagstuk. Er bestaat kennelijk zo weinig vertrouwen in een goede afloop dat lidstaten bijna dagelijks verrassen met nationale maatregelen.