Direct naar artikelinhoud

Regering dicht bij akkoord over langdurig zieken

Een regeringsakkoord over de reïntegratie van langdurig zieken op de arbeidsmarkt is nog maar een kwestie van tijd. Zowel werkgevers, -nemers als artsen kunnen tegen een sanctie aankijken.

Steeds meer werknemers zitten langdurig thuis door ziekte. Het kost de overheid sinds kort meer geld dan de werkloosheidsuitkeringen. Om die evolutie te keren werkt de regering al maanden aan een oplossing. Nadat ze al vooruitgang boekten tijdens de begrotingscontrole, hakken de topministers deze week definitief de knoop door.

Op een voorbereidende vergadering werden al de grote lijnen van het akkoord vastgelegd. Zo zullen er sancties in het leven worden geroepen tegen werknemers en werkgevers. Sinds begin dit jaar moet een onafhankelijk team in overleg met de zieke en zijn baas een re-integratietraject opstellen. Iemand die zware rugklachten heeft kan een lichtere job krijgen, iemand die herstelt van een burn-out kan deeltijds de draad weer oppikken.

Sancties

Het traject is tot nu toe vrijwillig. Volgens de plannen die op tafel liggen, zal het gekoppeld worden aan sancties. CD&V paste daar aanvankelijk voor, maar laat nu haar verzet varen. Voorwaarde is dat wie flagrant weigert mee te werken, zal worden gestraft. Omgekeerd kunnen werkgevers worden gestraft wanneer ze niet meewerken om een traject op stellen.

Tegelijk worden dokters mee in het bad getrokken. Artsen die te veel en te snel mensen langdurig thuis laten blijven, zullen daarop worden aangesproken. Via digitale weg kan afwijkend voorschrijfgedrag sneller worden gedetecteerd. Hen wachten echter geen geldboetes.

Wat de sancties zullen zijn is nog niet bekend. "Het is belangrijk dat er een evenwicht is tussen de twee", klinkt het. "Je kunt niet de ene groep zwaarder straffen dan de andere."

Ook is er nog discussie of kleine bedrijven onder de regeling vallen. Zij hebben minder mogelijkheden om een werknemer deeltijds te laten werken of een alternatieve job te geven. N-VA legt de grens op tien werknemers, Open Vld op vijftig.

Die kwesties moeten nog worden uitgeklaard, maar bij alle partijen klinken er optimistische geluiden. "Er zijn stappen vooruit gezet", stelt een bron. "We zijn klaar voor de landing."