Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Waarom Juventus de meest gehate club van Italië is

De supporters van Juventus zijn massaal op post in hun Allianz Stadium. Na 23 jaar willen ze opnieuw de Champions League-trofee veroveren.Beeld REUTERS

Ajax treft vanavond in de kwartfinale van de Champions League de meeste geliefde én gehate club van Italië: Juventus. Geliefd, want veel Zuid-Italianen trokken na de oorlog naar Turijn om te werken in de Fiat-fabrieken. Zij namen de liefde voor de club van hun werkgever mee naar hun geboortestreken. Maar waarom ook die haat?

1. De schandalen

De geschiedenis van Juventus is een geschiedenis van schandalen. Altijd is er wel iets aan de hand. Het meest recente schandaal (vorige week) draait om het goedpraten van racisme door de centrale verdediger Leonardo Bonucci. Vorig jaar bleek de Calabrese maffia betrokken te zijn bij de kaartverkoop van de club en tegen sterspeler Cristiano Ronaldo loopt momenteel een verkrachtingszaak.

Het bekendste schandaal draait om clubarts Riccardo Agricola. Hij werd in 2002 door een rechter veroordeeld tot 22 maanden celstraf omdat hij verschillende soorten doping, waaronder epo, had toegediend aan spelers actief tussen 1994 en 1998 - een periode waarin de club drie landstitels won en drie Champions League-finales speelde (waaronder de gewonnen finale tegen Ajax in 1996). Hoewel er bij een inval 281 soorten medicijnen werden gevonden, heeft Juventus het eigen dopingverleden altijd stellig ontkend. Sterker nog: zodra het kon, nam de club Agricola gewoon weer in dienst.

In 2006 kwam een nog omvangrijkere fraude aan het licht: het zogenoemde Calciopoli, een van de grootste matchfixingschandalen in het moderne voetbal. Algemeen directeur Luciano Moggi bleek op grote schaal scheidsrechters te hebben 'bewerkt' om Juventus te bevoordelen. Zijn club moest de landstitels van 2005 en 2006 inleveren en werd teruggezet naar de Serie B. Het veroorzaakte een stank die Juventus nog altijd niet van zich af heeft gewassen. Iedere keer als het eerste elftal een scheidsrechterlijke beslissing meekrijgt, vragen sportjournalisten zich af: het zal toch niet?

2. De saaiheid

Het is een gevleugelde uitspraak in Italië: chi ama il calcio odia la Juve (wie van voetbal houdt, haat Juve). Dat komt omdat Juventus de belichaming is van het stereotype Italiaans voetbal: saaie wedstrijden waarbij het spel ondergeschikt is aan het resultaat.

In Turijn is winnen belangrijker dan meedoen en zijn prijzen belangrijker dan plezier. Dat betekent: veel saaie wedstrijden met relatief weinig doelpunten - geen enkele koploper in de grote Europese voetbalcompetities scoorde dit seizoen minder dan Juventus.

"Juventus heeft dit jaar nauwelijks goede wedstrijden gespeeld", zegt voetbaljournalist Tancredi Palmeri. "Hoogstens een paar in de Champions League. Dat komt omdat ze weten hoe goed ze zijn en niemand ze dwingt beter te spelen. Zolang de club wint, is de Juventus-fan tevreden, ongeacht het spel."

De Oude Dame is daarmee een soort anti-Ajax: een club die geen applaus wil, maar prijzen. Dat lukt aardig. Juventus is binnen Italië de absolute recordkampioen met bijna tweemaal zoveel titels als Internazionale en AC Milan.

Vooral de huidige hegemonie is ongekend. Juventus staat momenteel twintig punten voor op de nummer twee in de Serie A, het Napoli van onze landgenoot Dries Mertens, en kan aanstaand weekend - als een soort tussendoortje tussen twee wedstrijden met Ajax in - voor de achtste keer op rij landskampioen worden. En hoe dominanter een club is, hoe groter ook de afgunst.

2. De saaiheid
Beeld BELGAIMAGE

3. Het aankoopbeleid

Het huidige aankoopbeleid van Juventus vormt voor veel Italiaanse voetbalfans een steen des aanstoots. De club neemt geregeld de belangrijkste sterspelers van haar directe concurrenten over. Op die manier versterkt Juventus niet alleen het eigen team, het verzwakt tegelijkertijd zijn belangrijkste uitdagers - een soort kannibalisme dat bij al die concurrenten wrevel opwekt.

Bijvoorbeeld in Rome, toen het creatieve genie van AS Roma, Miralem Pjanic, in 2016 naar Turijn vertrok. Of in Napels, toen topscorer Gonzalo Higuaín in datzelfde jaar voor 90 miljoen euro naar het noorden verhuisde. En misschien ook aanstaande zomer in Milaan, als het lukt om Inter-ster Mauro Icardi los te weken.

4. De spelers

De club heeft een lange geschiedenis van gemene verdedigers en spitsen die niet vies waren van een elleboogstoot. Nu komt abominabel gedrag in de beste families voor, maar juist omdat Juventus zo dominant is, worden de misdragingen van zijn spelers extra breed uitgemeten in de Italiaanse voetbalpraatprogramma's.

Die van voormalig doelman Gianluigi Buffon bijvoorbeeld, een man die hier vooral geroemd wordt omdat hij het volkslied zo passievol meezingt, maar die in Italië vooral bekendstaat om zijn fascistische sympathieën. Zo droeg hij als jonge speler ooit een T-shirt waarop stond 'boia chi molla' (de beul voor wie opgeeft), een uitspraak van dictator Benito Mussolini, en speelde hij lange tijd met rugnummer 88, een verwijzing naar HH (Heil Hitler). In 2012 werd bovendien bekend dat de Juve-speler bedragen tot wel 200.000 euro inzette op voetbalwedstrijden.

Het meest recente spelersschandaal draait om Cristiano Ronaldo. De Portugese spits wordt door het Amerikaanse model Kathryn Mayorga van verkrachting beschuldigd. Zelf ontkent hij alles, maar de Amerikaanse politie neemt de beschuldigingen bijzonder serieus. Zo serieus zelfs dat Juventus een oefentoernooi in Amerika annuleerde, officieel omdat het niet in de agenda past, maar mogelijk omdat de clubleiding een nieuw schandaal vreest: de beste voetballer ter wereld die door de politie wordt vastgezet voor verhoor.

Ajax - Juventus, vanavond om 21 uur op Q2 en Proximus Sports

4. De spelers
Beeld ANP