Rode Duivels spelen gelijk tegen Oranje

De Rode Duivels werden op papier als torenhoog favoriet afgeschilderd voor de 126ste Derby der Lage Landen maar de oefeninterland tegen een gehavend Nederland eindigde op een 1-1-gelijkspel. Bondscoach Martinez pakte in de Amsterdam ArenA uit met een experimentele opstelling en dat leverde niet het gewenste resultaat.

vml

Doelman Mignolet hield voor rust zijn ploeg recht met enkele stevige tussenkomsten maar moest zich gewonnen geven na een strafschopfout van Vertonghen (1-0). Lukaku mocht het laatste halfuur nog invallen maar ook met echte spits ging het moeizaam. Tot Carrasco alsnog gelijk maakte met een afgeweken bal: 1-1. Een slotoffensief van de Rode Duivels leverde niets meer op. Conclusie: mislukt experiment en weer met beide voetjes op de grond.

Valse start Kompany

Bondscoach Roberto Martinez startte op papier zonder diepe spits: Romelu Lukaku en Christian Benteke begonnen op de bank, voorin moeten Yannick Carrasco, Eden Hazard en Dries Mertens voor offensieve impulsen zorgen. In doel kreeg Simon Mignolet zoals verwacht een basisstek en ook Vincent Kompany stond op het wedstrijdblad maar viel na de opwarming nog af, hij werd achterin vervangen door Christian Kabasele.

Nederland begon met Stijn Schaars en Jeremain Lens in de basis, ondermeer omdat Kevin Strootman zondag in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Luxemburg vanwege een schorsing niet kan meedoen.

Stevige eerste helft

De thuisploeg begon het best aan de partij en in de eerste tien minuten moest Mignolet al twee keer tussenkomen om onheil te voorkomen. Vincent Janssen was het slachtoffer van een stevige tussenkomst van Mignolet en moest al vroeg gewisseld worden, net als Stijn Schaars die geblesseerd naar de kant moest.

Gaandeweg kwamen de Duivels echter in de match. Het balbezit werd opgeëist, maar tot uitgespeelde kansen kwamen de jongens van Martinez niet. Ook het experiment met Mertens viel niet meteen mee. Er werd wel gecombineerd maar in de zone van de waarheid stokte het, zeker met hoge ballen op de pocketspits.

© Isosport

Een tiental minuten voor rust kwam op Oranje op voorsprong. Vertonghen trok Lens neer in de zestien en de Poolse scheidsrechter kende terecht een strafschop toe. Klaassen liet Mignolet geen schijn van kans: 1-0.

De Rode Duivels speelden in de eerste helft iets te veel met de handrem op. Ook de communicatie tussen Ciman en Vertonghen was gedurende de eerste vijfenveertig minuten niet bijster denderend.

Dan toch met een spits

Martinez voerde tijdens de rust één wissel door: Thomas Foket van AA Gent mocht zijn debuut vieren en verving Thomas Meunier op de rechtsachter. Voorin dezelfde namen maar Mertens ging op rechts voetballen, Kevin De Bruyne werd de diepste man.

Veel beterschap leverde dat niet op en de Belgen konden enkel dreigen via een schotje van Witsel en meerdere hoekschoppen. Carrasca groeide echter in de partij en werd na een prima actie gehaakt op de rand van de zestien. Erin volgens de Belgen, er net buiten volgens de Poolse ref Marciniak. Stekelenburg bracht redding op de vrije schop van De Bruyne, die even later naar de kant mocht voor Thorgan Hazard. Ook Mertens mocht naar de kant en Martinez bracht met Romelu Lukaku toch een echte spits in. Die had nog een halfuur de tijd om de scheve situatie recht te zetten.

De thuisploeg kreeg nog een goede kans toen Brenet met een goede infiltratie makkelijk Ciman passeerde maar zijn schot ging net naast. Lukaku liet zich toen van twee kanten zien: eerst forceerde hij zelf een kans maar zijn schot ging nipt naast, vervolgens miste hij van dichtbij voor een leeg doel onbegrijpelijk een voorzet van Thorgan Hazard.

De Rode Duivels duwden door maar de gelijkmaker van Ciman werd terecht afgekeurd voor buitenspel. Het was slechts uitstel want in de 81ste minuut scoorde Carrasco met een afgeweken schot dat over Stekelenburg in het Nederlandse doel verdween. Carrasco schotelde nog de winning goal voor aan Lukaku maar die miste opnieuw. Thorgan Hazard dreigde nog in het slot maar gescoord werd er niet meer.