Direct naar artikelinhoud

Klare taal van Peter Maes: 'Er moet snel kwaliteit bij'

Amper volk in de tribunes en toch zit er voor Racing Genk vanavond veel druk op de bekerwedstrijd tegen Moeskroen. De 0-4 tegen de Henegouwers was het begin van een desastreuze periode. Amper één goal in vijf thuismatchen, Peter Maes zoekt wanhopig naar oplossingen.

"Racing Genk heeft zich na het nemen van strafschoppen geplaatst voor de halve finales van de Beker van België. Na 120 minuten tegen Moeskroen stond het nog 0-0." Het zouden vanavond zomaar de eerste twee zinnen van het late journaal kunnen zijn, want Genk staat op dit moment voor defensieve stabiliteit én offensieve onmondigheid. Vooral dat laatste moet iedereen in de Cristal Arena zorgen baren. In vijf van zijn laatste zes wedstrijden in de competitie kon Genk niet scoren. In eigen huis is dat zelfs 1 goal in 450 minuten, in de beker tegen Charleroi.

De ene 0-0 is ook de andere niet. Het goede gevoel dat Genk nog had na de scoreloze puntendeling tegen Anderlecht is weer helemaal vervlogen na de wanprestatie op het veld van Westerlo. Grinta weg. Enthousiasme weg. Een pijnlijke vaststelling.

Foute ingesteldheid

"Als wij spelen op 85 procent van ons kunnen, dan winnen wij geen enkele wedstrijd", stelt Peter Maes onomwonden. "Iedereen moet top zijn om succesvol te zijn. Als wij met een gevoel van 'wij zijn Genk, wij halen hier een resultaat met twee vingers in de neus' het veld op komen, dan redden we het niet.

"Die wedstrijd tegen Anderlecht was voor mij de beste indicator dat we het wél kunnen. Toen stonden wij er als team en hebben we voor elkaar geknokt, maar als wij vervallen in passiviteit zoals tegen Westerlo, dan komen wij er niet."

Een foute instelling is onvergeeflijk, maar valt te corrigeren. Daarvoor zit de juiste coach in de dug-out. Problematisch wordt het pas als het om een gebrek aan kwaliteit gaat. "Er moet in januari kwaliteit bij, dat is duidelijk", klinkt het bij Maes. "Maar ik vind het net iets te makkelijk om het scoringsprobleem helemaal in de nek van onze aanvallers te draaien. Het heeft met verschillende factoren te maken. Ik zie te weinig infiltraties van onze middenvelders, mijn backs komen te weinig mee. Bij ons moet het totaalplaatje kloppen, want wij slagen er op dit moment niet in om met een individuele actie het verschil te maken."

"Als ik naar de resultaten kijk, dan zie ik dat er duidelijk stabiliteit is bij balverlies", zegt Maes nog. "We slikken weinig tegengoals, maar we scoren te weinig. Voetbal wordt een stuk makkelijker als je eens een goal kunt maken."

Impulsen

Maes draaide tegen Anderlecht zijn driehoek op het middenveld om, in de hoop zo meer offensieve impulsen te genereren. "We hebben genoeg aanvallende intenties en er staan genoeg spelers op het veld die kunnen scoren. Ik heb Pozuelo een rij omhoog geduwd omdat hij een bal kan bijhouden, maar we hebben moeite om creatief te zijn in de kleine ruimtes."

Toch eist Maes een reactie van zijn groep. "We moeten ons niet verstoppen, hier moet niemand gepamperd worden. Deze club moet er staan, dat geldt zowel voor de spelers als voor iedereen die rond de club hangt."