Direct naar artikelinhoud

Noren rijden gat dicht na WK

Het WK wielrennen in Bergen was een succes. Fans stonden rijendik langs het parcours. Financieel bleef er echter een tekort over van 1 miljoen euro.

Via een Facebook-actie is in korte tijd 300.000 euro opgehaald om het tekort te dichten waarmee het Noorse Bergen is opgezadeld na het WK. De stad is voor de organisatie 7 miljoen verschuldigd aan wielerunie UCI. "We hadden gerekend op zo'n 550.000 bezoekers", zegt eventmanager Helge Stormoen. "Dat waren er volgens schattingen ergens tussen de 750.000 en 950.000. Al de extra beveiliging sloeg een gat in de begroting."

Veertienduizend mensen hebben al geld gestort. "Dit soort acties wordt normaliter gehouden voor het Rode Kruis of voor vluchtelingen uit Syrië. Het ontroert me dat de mensen het zo mooi vonden." Ook volgens Marianne Johnsen, woordvoerder toerisme van Bergen, hebben de Noren genoten, al werd er geen goud gewonnen. Alexander Kristoff werd tweede, na Peter Sagan. "Alles klopte. Nou ja, bijna alles. Want zoals dat gaat bij een groot sportevenement: het kost klauwen met geld."