Direct naar artikelinhoud

Tesla wil uw volgende bedrijfswagen bouwen

Droomde u altijd al van een Tesla als bedrijfswagen, maar bleek dat net ietsje boven uw budget? Even geduld, er is hoop in de vorm van de Tesla Model 3.

Tesla wil over twee jaar een betaalbare auto op de markt brengen. CEO Elon Musk tweette woensdagavond dat Model 3, een kleine berline, vanaf 2017 in productie gaat. De prijs van een Model 3 zal om en bij de 35.000 dollar (31.000 euro) liggen. De Model 3 van Tesla is volgens de fleetmanagers dé bedrijfswagen waar velen op wachten. De goedkopere elektrische wagen wordt een gigantisch succes, voorspellen de autoleasemaatschappijen.

"Wij geloven hierin. Er wordt vandaag al iedere dag een model S van Tesla verkocht, dus een meer bereikbare wagen zal gegarandeerd aanslaan. Tal van mensen zitten eigenlijk op die goedkopere versie te wachten om over te schakelen op Tesla", zegt Tom Vlaminck, directeur van KBC Autolease in De Tijd. De Model 3 van Tesla zal door zijn meer toegankelijke prijs gaan concurreren met de Audi A4, de Mercedes C of de BMW 3-reeks, die zeer populaire bedrijfwagens zijn.

Ook Renta, de koepelorganisatie van de leasingbedrijven, is ervan overtuigd dat de verkoop zal pieken. Tenminste als de totale kostprijs gunstig is. "Naast de aankoop van de wagen speelt ook het verbruik een rol", duidt Frank Van Gool, algemeen directeur van Renta.

Model 3 is cruciaal voor Tesla. Musk wil auto's die fossiele brandstoffen verbruiken, vervangen door elektrische wagens om zo de klimaatverandering tegen te gaan. Om dat te realiseren, moeten zijn wagens in de eerste plaats betaalbaar zijn. Op dit ogenblik is enkel de Tesla Model S beschikbaar, vanaf ongeveer 73.000 euro.

Later deze maand verschijnt ook de langverwachte Model X op de markt, een lichtjes duurdere SUV. Volgens Vlaminck zal de verkoop afhangen van de fiscaliteit.

Tesla-taks

Een elektrische wagen is vandaag fiscaal gunstig, maar de overheid zou hier tegen de tijd dat de wagen op de markt komt een mouw aan kunnen passen. Net zoals in Nederland. Daar komt er een 'Tesla-taks', zodat de luxueuze groene wagens niet al te veel worden gesubsidieerd. De lage belastingheffing op Tesla's leidde in Nederland tot een explosie in de verkoop.

Werden er in 2014 zo'n 521 Tesla-wagens verkocht in België, in Nederland waren dat er drie keer zo veel. En dat terwijl in Nederland doorgaans jaarlijks minder nieuwe wagens verkocht worden dan in België.