© Isosport

© twitter

thumbnail: null
thumbnail: null

REACTIES. Bondscoach Martinez: “Ja, dit is frustrerend”

De Rode Duivels hebben in hun oefeninterland in en tegen Nederland een 1-1 gelijkspel uit de brand gesleept. Davy Klaassen (38.) bracht Oranje in de 126e Derby der Lage Landen op voorsprong van op de stip, diep in de tweede helft zorgde Yannick Carrasco (82.) met wat geluk voor de gelijkmaker in de Amsterdam ArenA.

Wim Conings in Amsterdam

Martinez: “Teleurgesteld in de eerste helft”

Bonscoach Roberto Martinez kreeg op de persconferentie uiteraard vragen over het uitvallen van Vincent Kompany, die na de opwarming in laatste instantie afhaakte.

“Toen Kompany terugkwam van de opwarming, voelde hij zich niet klaar om te spelen. We wilden geen risico’s nemen”, aldus Martinez. “Ik betwijfel ten zeerste of Kompany klaar raakt voor zondag. Hij zei dat het niet goed aanvoelde. We gaan hem onderzoeken en kijken hoe het de komende 24 uur met hem vergaat. Nogmlaals: het zou me verrassen moest Kompany klaar zijn voor zondag. Maar hij werkte de voorbije dagen goed.”

Martinez pakte uit met een onuitgegeven opstelling, met Dries Mertens als ‘valse negen’ in de spits. “Ik dacht dat het vandaag heel belangrijk was om de beweging van Hazard en Mertens te gebruiken. Ik denk niet dat we op die manier lang genoeg acties hebben kunnen maken in de rug van de Nederlandse defensie. Maar het is goed dat ik dit zie in zo’n type match.”

“Het klopt dat we op een andere manier gingen spelen toen Lukaku inviel. We moeten (tactisch, red.) flexibel zijn en ik heb veel informatie gehaald uit dit experiment.”

Een experiment dat dus niet volledig geslaagd was: “Ja, dit resultaat is frustrerend. Maar ik ben meer teleurgesteld in de eerste helft. De tweede helft was goed, maar in de eerste helft konden we die intensiteit niet lang genoeg aanhouden. De foutjes achterin? Op internationaal niveau kan je soms wat gespannen zijn. Ik denk dat die foutjes achterin eerder komen door een gebrek aan speelminuten. Het is niet ideaal dat spelers als Vermaelen en Alderweireld ook al out zijn. Als Kompany out blijft, roepen we een nieuwe speler op. Of ik Lombaerts ga oproepen? Het moet een verdediger zijn die op de rechterkant uit de voeten kan.”

Er was ook wat kritiek over de ingesteldheid van de spelers. “Gallery play? Ik heb geen probleem met spelers die hun talent gebruiken, maar soms werd het misschien wat te losjes. Het moet effectief zijn.”

De bondscoach was ten slotte wel tevreden over de debutanten Kabasele, Foket en Tielemans: “Ik was zeer tevreden over de manier waarop zij inkwamen. Foket paste heel goed in de rol die hij ook al vertolkt bij zijn club. Ook over Christian en Youri ben ik tevreden.”

Carrasco: “Scheids heeft het niet goed gezien”

Yannick Carrasco sleepte een gelijkspel uit de brand voor de Rode Duivels na een afgeweken schot vanop afstand. De speler van Atletico Madrid kon echter ook een penalty gekregen hebben na een fout in de zestien, maar de Poolse scheidsrechter Marciniak legde de bal net buiten de zestien. “Ik weet niet of het penalty was”, hield Carrasco de kerk in het midden na de wedstrijd. “Was de fout toch in de zestien? Dan heeft de scheids het niet goed gezien. Dat kan altijd gebeuren…”, maalde de flankaanvaller weinig om de niet-gefloten elfmeter.

Over zijn eigen prestatie dan. Hoe vond de aanvaller zijn eigen match? “Ik speelde een goede wedstrijd. Het gaat altijd beter als offensieve speler als de ploeg rond jou beter speelt. Onze eerste helft was wel niet goed, dan speelden we te horizontaal en in balbezit. Na de rust ging het heel wat beter. Maar Mertens speelde een goede wedstrijd, bij zijn ploeg is hij goed bezig en ook vanavond speelde hij goed. Het is natuurlijk niet makkelijk, want hij stond er alleen voor tegen drie centrale verdedigers”, vond Carrasco.

“Een oefenwedstrijd is altijd belangrijk, zo kunnen we ons klaarstomen voor de grote ploegen. Wat er met Kompany was? Geen idee, ik concentreerde me vooral op mijn eigen wedstrijd tijdens de opwarming. Dat is een vraag voor de medische staf.”

Blind: “We deden het beter voor Lukaku inkwam”

“Ik heb al vrij snel van systeem veranderd omdat ik wel een vermoeden had dat Martinez in 3-4-3 zou kunnen spelen”, zei nederlands bondscoach Danny Blind. “Met hun kwaliteit van spelers vond ik dat verstandiger. Ik denk dat die valse negen van de Belgen in onze kaart speelde. Heeft dat met Lukaku te maken? Dat kan. Voor hij inkwam deden we het beter, dat is waar. Maar complimenten aan de ploeg voor hoe ze het opgepakt hebben.”

“Ik kan echter niet tevreden zijn over wat we in balbezit hebben gebracht. Dat heeft ook met dat systeem te maken, dat weten we. Ik had liever 4-3-3 willen spelen, maar dit leek me nu verstandiger. Carrasco is geen verdediger, dat heb ik tegen Wijnaldum gezegd. Maar erover gaan, daar kwam hij amper aan toe.”

Ook Oranje had blessurezorgen: Schaars en Janssen moesten al in de eerste helft gewisseld worden. “Schaars had maandag alleen lichte enkelklachten - misschien als gevolg van het spelen van 4 wedstrijden op 12 dagen. Misschien dat hij ging compenseren, we gaan morgen bekijken of hij bij de groep blijft. Voor de andere twee (Lens en Janssen, red.) is het kansloos. Vincent Janssen is 20 minuten kwijt door zijn hersenschudding. Echt kwijt. Of ik nog spelers oproep? Ik hoef niet per se met 23 te zijn, zolang ik maar dubbel bezet ben. Dat ga ik in alle rust bekijken.”