Direct naar artikelinhoud

Overdag reisagent, 's nachts KGB-spion

THE AMERICANS
Canvas, vrijdag 11/10, 20u40

Nadat we metThe Newsroomeen blik achter de schermen van de onderzoeksjournalistiek mochten werpen, worden we nuondergedompeld in de schimmige wereld van geheim agenten en spionage.

In Washington maken we kennis met Phillip en Elizabeth Jennings en hun kinderen Paige en Henry. Ogenschijnlijk een doorsnee Amerikaans gezin, maar niets is wat het lijkt. In werkelijkheid heten ze Misja en Nadezjda en hebben we te maken met volbloed KGB-agenten die eind de jaren zestig naar de Verenigde Staten werden gestuurd om zo veel mogelijk geheime informatie voor de Sovjet-Unie te sprokkelen. Overdag werken ze als reisagent, 's nachts als spion.

Alles verloopt volgens plan tot ze FBI-agent Stan Beeman, gespecialiseerd in het opsporen van 'Sovjetmollen', als nieuwe buur krijgen. De rest ontdekt u onge- twijfeld met plezier zelf in deze Amerikaanse fictiereeks die zich afspeelt in het Reagan-tijdperk met een volop woedende Koude Oorlog op de achtergrond.The Americanskreeg een award als beste nieuwkomer en werd wegenssucces meteen verlengd.

Bedenker en CIA-agent Joe Weisberg liet zich inspireren door hetIllegals Program: het netwerk van Russische spionnen dat in 2010 werd ontmanteld.De sterke hoofdrollen zijn voor de bevallige Keri Russell (We Were Soldiers,Mission: Impossible III) en Matthew Rhys (Kevin Walker uitBrothers & Sisters). Spannende serie met realistische verhaallijnen en vol slimme verwijzingen naar feiten en figuren uit de jaren tachtig. Een aanrader.(JH)

Elizabeth en Phillip voor de Amerikaanse vrienden, Nadezjda en Misja voor de Russische spionagedienst.