Direct naar artikelinhoud

Overheid bespaart op zichzelf, treinen en De Post

Volgens de regering neemt zij de belangrijkste besparingsinspanningen op zich. Maar blijft verder steken in vage plannen.

De gezondheidszorg levert een belangrijke inspanning van 370 miljoen euro. Een groot deel van die besparingsmaatregel is echter door het niet benutten van de groeinorm. De overheid zal slechts 26,3 miljard euro van de wettelijk vastgelegde 26,6 miljard opsouperen. Voorts komen er besparingen via het voorschrijfgedrag van geneesmiddelen, medische honoraria en de vermindering van de onderzoeken in de medische beeldvorming. Het gros komt evenwel via herberekeningen en uitstel van nieuwe initiatieven.

In totaal schrapt de regering voor 674 miljoen euro aan primaire uitgaven, waaronder 100 miljoen in de gereserveerde aanvragen. Belangrijkste besparingspost is het samenraapsel van Defensie, Ontwikkelingssamenwerking, preventieve diplomatie en conflictpreventie. Samen moeten die 208 miljoen euro besparen, zonder dat is bekendgemaakt wie welk deel van de oefening op zich zal nemen.

Voorts rekent het kernkabinet op een uitzonderlijk dividend van 50 miljoen euro van de NMBS, plus nog eens een onderbenutting van 81 miljoen euro bij de spoorwegen. In hetzelfde rijtje overheidsbedrijven heeft de regering ook bij bpost nog 113 miljoen euro gevonden, meldt begrotingsminister Olivier Chastel (MR).

Een reeks kleinere posten maakt het plaatje compleet. Zo bespaart de federale overheid onder meer 25 miljoen euro op haar werking en investeringen, wordt 50 miljoen onderbenut, is 25 miljoen gevonden bij het investeringsvehikel Beliris en vallen de uitgaven voor de overheidspensioenen 12 miljoen euro beter mee dan voorzien.