Direct naar artikelinhoud

Euforie op Wall Street

Op de New Yorkse beurzen heerst opnieuw de sfeer van de grote dagen. De index van technologiebeurs Nasdaq bereikte gisteren de historische kaap van 3.000 punten. De Dow Jones sloot een dag eerder af boven 13.000 punten. Is een nieuwe bubbel in de maak?

Of het nu gaat om een dreigende oliecrisis om Iran of een uitbreiding van de Europese schuldencrisis, beleggers in Amerikaanse aandelen lijkt het allemaal niet meer te deren. Sinds enkele weken zijn de beurskoersen op de New

York Stock Exchange (NYSE) en de buren van Nasdaq aan een steile klim bezig.

De Dow Jones won 12 procent op drie maanden. De Nasdaq-index klom zelfs met ruim 18 procent en overschreed gisteren de kaap van 3.000 punten. Dat is al geleden van december 2000, of de hoogdagen van de internethype. Zwaargewicht Apple, dat de recordkoersen aaneenrijgt, is de grote trekker. Maar ook eeuwige rivaal Microsoft is de voorbije drie maanden aan een opmerkelijke klim bezig.

Volgens beurswatcher Koen De Leus (Bolero/KBC) zijn de Amerikaanse markten in de ban van een opluchtingsrally. Het keerpunt kwam er eind november, toen de centrale banken wereldwijd tussenkwamen om een dreigende nieuwe bankencrisis af te wenden. De Europese Centrale Bank deed daar later nog een schepje bovenop, door de Europese banken gul van kredieten te voorzien (zie eerder in de krant).

De Leus: "Tot het keerpunt was er sprake van extreem pessimisme. Er was de vrees voor een wereldwijde double dip, een nieuwe recessie dus, een zware crisis in de eurozone en een harde landing van de Chinese economie. Vandaag kijken VS-beleggers daar positiever tegenover, omdat de economische indicatoren beter ogen dan verwacht. In Europa hebben de ingrepen van de ECB een kredietschaarste vermeden en is het Griekse probleem, toch voor even, min of meer onder controle. Het catastrofescenario is zo verdwenen."

Het ministerie van Handel stelde gisteren de groei van de Ameri-kaanse economie in het vierde kwartaal van 2011 opwaarts bij, tot 3 procent op jaarbasis. Voorzitter Ben Bernanke van de Amerikaanse centrale bank temperde echter de euforie, door erop te wijzen dat de Amerikaanse jobmarkt "nog verre van normaal" functioneert.

Lopen de Amerikaanse beurzen dan te hard van stapel? "De Amerikaanse aandelen staan gewaardeerd volgens een perfect toekomstscenario, waarbij er een duurzaam herstel komt van de VS-economie", vindt De Leus. "Ik ben er niet zeker van dat die er komt. Het lijkt me dus gevaarlijk om met twee voeten vooruit in Amerikaanse aandelen te stappen. Vanuit historisch langetermijnperspectief staan ze trouwens duur."

Zolang sterkhouder Apple hard gaat, zit ook de Nasdaq in de lift. De Leus: "Apple weegt voor zowat 10 procent door in de Nasdaq-index. Als Apple met 10 procent stijgt, gaat de Nasdaq dus meteen 1 procent omhoog." Spreken over een technologiebubbel, vindt hij echter overdreven. "Dit is anders dan in 2000. De koersen zijn verdedigbaar, op basis van toekomstige winstverwachtingen, als je tenminste in een optimistisch scenario gelooft."