Direct naar artikelinhoud

'An Inconvenient Truth' op het Vlaamse platteland

Ecologie is niet altijd ecologisch verantwoord

Ecologie mag dan het ordewoord van de dag zijn, het mag niet tegen elke prijs worden doorgevoerd. En zeker niet als die prijs ecologisch is. In het Limburgse Budingen, ergens tussen de velden van Waanrode en Zoutleeuw, protesteert een bende groene jongens tegen de komst van een 'ecohof'. 'Het is niet omdat je jezelf 'eco' noemt dat je ook 'eco' bent.'

Door Tina De Gendt / foto Mine Dalemans

Als we willen dat de aarde onze kinderen overleeft, moeten we dringend werk maken van ecologisch verantwoorde energie. Die boodschap heeft sinds Al Gores film An Inconvenient Truth zowat heel Europa begrepen. Enkele ondernemers haasten zich onder impuls van de overheid dan ook om op de kar van de toekomst te springen en 'groene energie' te produceren.

Zo ook Erik Van den Bosch, die eerder dit jaar zijn plannen bekendmaakte om in Budingen het eerste Europese agrarische bedrijf op te richten dat al zijn energie haalt uit de eigen biomassa. Maar dat was duidelijk buiten de buurtbewoners van het kleine Limburgse gehucht gerekend. Milieubewust zijn ze nochtans wel en naar het pleidooi van Al Gore hebben ze meer dan oren, maar zo'n ecohof in hun achtertuin zien ze toch veel minder zitten.

Hun eigen 'Inconvenient Truth' is immers dat het op te richten ecohof ten koste zal gaan van het ecologische evenwicht in de streek. De Klottenbergstraat in Budingen is een van de lieflijkste plekjes uit de streek. Met zijn zacht glooiende velden, grazende lammetjes en donkergroene struikjes en bomen zo ver je kunt zien, is het een ideale wandel- en fietsroute.

"Als het ecohof er komt, is er van fietsen al geen sprake meer", zegt actievoerder Jean-Pierre Verrotten. "Op dit kleine landweggetje zouden dan 3.000 vrachtwagens per jaar moeten passeren. Als er een auto passeert, moet je als fietser al afstappen, wat wordt het als twee vrachtwagens elkaar hier tegenkomen?"

Met een ecologische boerderij op de weg is de kans groot dat de fietsers gewoon wegblijven. Gezellig zal het er dan volgens de buurtbewoners niet meer zijn, met een bedrijf van zestig op zestig meter. "Hij mag dan groene stroom produceren", zegt Dirk Goossenaerts, "dat wil niet zeggen dat hij het op een ecologische manier doet."

Van den Bosch zelf doet het protest af als een typische 'not-in-my-backyard'-reactie, maar het is de buurtbewoners duidelijk wel menens. Zondagochtend verzamelden ze met een honderdtal op de plaats waar de ecoboerderij zou moeten komen: een ouderwets boerderijtje langs het Klottenbergstraatje. Je kunt je inbeelden dat het er op elke andere dag de rust en stilte zelve is, maar voor de protestmars zijn alle lawaaimakers bovengehaald: fluitjes, toeters, bellen en heel veel kinderen.

De betogers zijn uitgerust met gasmaskers en beschermingspakken, waardoor het voor een buitenstaander even goed een protestmars zou kunnen zijn tegen een kernfabriek of een oliemaatschappij. "Zo'n 'eco-hof', dat klinkt uiteraard goed", verklaart Luc Vervoort van Natuurpunt. "Ik denk dat iedereen hier ervan overtuigd is dat groene energie de toekomst is, maar Van den Bosch is helemaal geen ecoloog: hij is een ondernemer die geld heeft geroken in de 'groene certificaten'."

Onder de naam 'ecohof' gaat volgens de actievoerders een industrieel project schuil dat 70 procent van zijn groene energie verloren zal laten gaan en zich eigenlijk focust op de kweek van oesterzwammen en tilapia's (warmwatervissen). Bovendien zal het bedrijf, ook volgens de specialisten die de buurtbewoners hebben geraadpleegd, juist voor meer CO2-uitstoot zorgen en daardoor een plaatselijk broeikaseffect creëren.

"Zeker in de sfeer van vandaag, waarin de ecologische alarmbel door zo veel mensen wordt geluid en de regering verkondigt dat ze via de groene certificaten ecologische projecten een duw in de rug geeft, is het niet leuk om te horen dat er gesjoemeld wordt met de milieuvergunningen", begrijpt Dirk Goossenaerts. "Het is een waarheid die uiterst ongelegen komt, maar evengoed haar rechten heeft."

"Met deze protestactie willen we vermijden dat andere ondernemers op hetzelfde idee komen en die 'groene certificaten' massaal misbruikt worden door slimme ondernemers", zegt Vervoort van Natuurpunt. "De klok tikt inderdaad. We kunnen het ons niet veroorloven namaakecologen te steunen."