Direct naar artikelinhoud

Ook gegevens militairen gelekt op internet

Op dezelfde manier als eerder al de goed anderhalf miljoen gegevens van NMBS-klanten openbaar werden gemaakt, is nu een telefoonboek van het hr-departement van het leger gelekt.

In dat 37 pagina's tellende document staan de rang, de achternaam, de functie, het (interne) telefoonnummer, het bureaunummer en het e-mailadres van goed 500 medewerkers van Defensie. Dat meldt de blog www.dejonck.be. Volgens Defensie wordt de situatie vandaag al rechtgezet. Om die gegevens te achterhalen gebruikte de blogger de manier die eind november al gebruikt werd om de gegevens van anderhalf miljoen NMBS-klanten te lekken. Daarvoor hoefde de NMBS-site of de site van het hr-departement van Defensie niet gehackt te worden.

"Door Google op een specifieke manier te gebruiken, is het soms mogelijk gegevens terug te vinden die anders door een paswoord beschermd worden", zegt de blogger achter de gespecialiseerde site belsec.skynetblogs.be. "Als het mogelijk is om op zo'n eenvoudige manier gegevens terug te vinden, wat betekent dat dan voor de beveiliging van informatie die nog veel meer gegeerd is? Wat is het belang van een loginsysteem, als het zo makkelijk omzeild kan worden?"

Over het datalek bij de NMBS zijn inmiddels 1.700 meldingen ingediend bij de Privacycommissie. Bij het datalek van de spoorwegmaatschappij kwamen de persoonsgegevens van 1,46 miljoen NMBS-klanten onbeschermd op het internet te staan, waaronder die van verschillende BV's. "Na een eerste oppervlakkige telling komen we op 1.700 klachten", zegt Eva Wiertz, woordvoerster van de Privacycommissie. "Het zijn niet altijd klachten. Soms gaat het om vragen om informatie of uitingen van ongerustheid." Volgens de commissie is het van november 2011 geleden dat er nog zo veel klachten en vragen kwamen. Toen ging het over Google Street View.